Deputații Parlamentului European au votat, miercuri, modificarea directivei privind sancționarea șoferilor care încalcă regulile de circulație, pentru o mai mare siguranță pe șoselele din străinătate.

Noile norme vor extinde lista încălcărilor rutiere comise de conducătorii auto străini. Pe lângă conducerea sub influența alcoolului, depășirea vitezei legale sau neoprirea la semaforul roșu, vor intra în vigoare și altele, precum depășirea sau parcarea periculoasă, părăsirea locului unui accident sau încălcarea unei linii continue. Acestea au fost adoptate cu 570 voturi pentru, 36 voturi împotrivă și 24 abțineri.

Țara din UE în care regulile rutiere au fost încălcate va avea la dispoziție 11 luni de la data încălcării pentru a emite o notificare. Notificarea încălcării regulilor rutiere trebuie să includă momentul și circumstanțele în care s-a produs, precum și informații privind modul în care poți contesta amenda.

La inițiativa eurodeputaților, entităților private li se va interzice să ajute țările UE să colecteze amenzi rutiere de la șoferii străini.

„Pentru a spori siguranța rutieră, țările UE trebuie să coopereze și să dispună de instrumente eficiente de pedepsire a celor care încalcă regulile de circulație din străinătate. Normele actualizate vor contribui la realizarea acestui obiectiv, dar sunt benefice și pentru conducătorii auto, care vor primi informații într-un interval de timp strict, într-o limbă pe care o înțeleg și cu o descriere a procedurii de recurs. Interzicerea utilizării unor companii private pentru a încasa amenzile va proteja în mod eficace conducătorii auto împotriva escrocheriilor și a scurgerilor de date cu caracter personal”, a declarat raportorul PE, Kosma Złotowski (CRE, Polonia).

Pentru a spori transparența și a facilita punerea în aplicare a noilor norme, Comisia are sarcina de a crea un portal online care să conțină informații precum noile normele, opțiunile de recurs și amenzile rutiere relevante.

După ce și Consiliul le va aproba, țările UE vor avea la dispoziție 30 de luni pentru a se pregăti pentru punerea lor în aplicare.