#EuropeanParliamentUE alocă alte 700 milioane de euro pentru programe de asistență a refugiaților din Turcia
Comisia Europeană suplimentează ajutorul umanitar pentru refugiații aflați în Turcia, în programe implementate împreună cu organizația din Turcia a Semilunii Roșii și autoritățile de la Ankara.
Comisia Europeană a suplimentat fondurile alocate pentru două programe majore de asistență, prin intermediul Facilității pentru Refugiați. Astfel, 650 de milioane de euro vor merge spre Plasa de siguranță socială de urgență (Emergency Social Safety Net - ESSN), un program implementat de World Food Programme, iar UE va majora cu alte 50 de milioane de euro fondurile alocate proiectului Conditional Cash Transfer for Education (CCTE) implementat de UNICEF.
Executivul UE crește finanțarea alocată celor două programe, care au peste un milion de beneficiari. Plasa de siguranță socială are drept scop îmbunătățirea condițiilor de viață și ajutorarea refugiaților și a comunităților din Turcia care îi găzduiesc, în timp ce CCTE încurajează copiii să meargă la școală. Ambele programe funcționează prin transferuri de bani pe carduri de debit speciale deținute de refugiați.
După anunțul de luni, fondurile alocate ESSN - proiect care are deja 1,1 milioane de beneficiari - au atins un miliard de euro. Programul care intenționează să ajute copiii refugiaților să meargă la școală a fost lansat în acest an și se adresează deja familiilor a peste 167.000 de copii, și are drept țintă sprijinirea a 250.000 de copii după primul an de funcționare.
În timp ce UE majorează fondurile alocate pentru programe umanitare în Turcia, Bruxelles-ul a redus finanțarea destinată Turciei în fonduri de preaderare.
Bugetul adoptat recent de Parlamentul European prevede, pentru anul viitor, o reducere a fondurilor de preaderare destinate Turciei cu 105 milioane de euro, iar alte 70 de milioane sunt puse în rezervă.
Prin această reducere, Parlamentul European încearcă să transmită un mesaj politic important, în condițiile în care Turcia se îndepărtează de standardele europene în ceea ce privește libertatea de exprimare, statul de drept și drepturile omului, spunea europarlamentarul român Siegfried Mureșan, negociatorul-șef al bugetului UE pe 2018 din partea Parlamentului. Totuși, UE nu a redus și fondurile pentru fermieri sau companiile din Turcia și continuă să finanțeze societatea civilă din țară.
Comentarii