Uniunea Europeană a declarat că este în măsură să dovedească prezența dronelor iraniene utilizate de Rusia în Ucraina și că are "dovezi suficiente" pentru a sancționa Teheranul, scrie La Libre Belgique.

Forțele aeriene ucrainene au confirmat că au distrus 223 de drone iraniene de la mijlocul lui septembrie, în vreme ce Teheranul a negat de mai mute ori în ultimele zile că a furnizat arme și drone Rusiei pentru invazia ei din Ucraina. "De la prima dronă kamikaze Shahed 136 de fabricație iraniană doborâtă pe teritoriul ucrainean pe 13 septembrie la Kupiansk, forțele de apărare au distrus 223 de drone de acest tip".

Iranul neagă că a vândut drone Rusiei. Dar potrivit unor observatori, Teheranul vrea să utilizeze aceste arme pentru a câștiga prestigiu pe scena internațională și din motive financiare. Republica islamică este astfel în concurență cu Turcia vecină, unde este fabricată drona Bayraktar TB2 și care a fost folosită de Ucraina.

Iranul s-a concentrat pe producția de drone, în parte din cauza lipsei de resurse tehnice pentru a aspira la o armă a aerului și o apărare aeriană moderne. Sancțiunile internaționale împiedică întreținerea și achiziția, de exemplu, de avioane de luptă. Iranul speră acum că dronele de ultimă generație vor impresiona și le-ar fi vândut deja mai multor țări precum Rusia, Venezuela și Sudan, trei țări contra cărora au fost impuse sancțiuni.

La rândul ei, Uniunea Europeană asigură că a adunat "dovezi" care demonstrează că dronele utilizate de Rusia contra Ucrainei au fost furnizate de Iran și pregătește sancțiuni contra Teheranului, a anunțat miercuri o purtătoare de cuvânt.

"Acum, că am adunat suficiente dovezi, lucrăm la un răspuns european clar, rapid și ferm", a declarat Nabila Massrali, purtătoare de cuvânt a șefului diplomației europene, Josep Borrell. O listă cu sancțiuni a fost prezentată statelor membre și o decizie este așteptată "în cursul săptămânii", a precizat o sursă diplomatică.

Forțele aeriene ucrainene au afirmat miercuri că au distrus 223 de drone iraniene de la jumătatea lui septembrie.

Obligat luni să se refugieze într-un adăpost din cauza unor bombardamente cu drone contra Kievului, șeful doplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, a cerut omologilor săi din UE să sancționeze Iranul. "Un larg consens politic a apărut în timpul reuniunii asupra faptului că UE ar trebui să reacționeze rapid", a explicat Nabila Massrali.

Sursa: RADOR