Guvernul condus de Theresa May ar trebui să prezinte până la summitul UE din decembrie o ofertă concretă pentru a putea negocia viitoarea relație comercială.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, îi va cere premierului britanic Theresa May, în cadrul întrevederii de vineri, să concretizeze oferta de Brexit până la summitul din luna decembrie, potrivit unei surse UE citate de agenţia Reuters.

Oficialii UE au început pregătirile interne pentru a putea lansa negocierile comerciale după summitul din decembrie, potrivit sursei citate, care a adăugat: „Tusk o va informa pe May că un astfel de scenariu pozitiv nu este sigur, va necesita mai multă muncă şi că timpul este scurt”, relatează Mediafax.

„Tusk o va întreba pe May cum intenţionează Marea Britanie să progreseze în privinţa celor trei aspecte cheie pentru prima fază a negocierilor de Brexit”, a precizat oficialul european.

Donald Tusk şi Theresa May se vor întâlni vineri la Goteborg, în Suedia, în cadrul summitului UE privind probleme sociale şi de ocupare a forţei de muncă, la care participă și președintele României, Klaus Iohannis.

Blocul comunitar a refuzat să discute despre „relaţiile viitoare” cu Marea Britanie, inclusiv cele comerciale, întrucât nu au fost înregistrate progrese suficiente în privinţa unor „aspecte separate” printre care factura de Brexit pe care trebuie să o achite Londra la ieşirea din UE și drepturile cetățenilor UE aflați pe teritoriul britanic.

Recent, Michel Barnier, negociatorul-şef al UE, a declarat că Uniunea Europeană pregăteşte planuri de urgenţă pentru posibilitatea ca negocierile pe tema unui acord de Brexit cu Londra să se încheie cu un eşec. De altfel, și guvernul britanic pregătea scenarii pentru eventualitatea părăsirii blocului european fără un acord.