#EuropeanParliamentUE cere rezolvarea rapidă a cazului ziaristului asasinat în Slovacia
Premierul slovac și-a depus demisia în urma scandalului public generat de asasinarea jurnalistului Jan Kuciak și a pritenei acestuia.
Uniunea Europeană a cerut miercuri Slovaciei să facă rapid lumină în cazul asasinării jurnalistului Jan Kuciak și să coopereze cu Oficiul European de Luptă Antifraudă al UE (OLAF), transmite Agerpres.
„Prima prioritate pentru noi toți trebuie să fie aceea de a efectua o anchetă independentă și riguroasă a faptelor și de a-i aduce pe cei responsabili în fața justiției. Solicităm autorităților slovace să facă aceasta rapid”, a declarat Julian King, comisarul european pentru securitatea Uniunii, în fața deputaților europeni reuniți la Strasbourg.
La Bratislava, premierul Robert Fico și-a prezentat miercuri seara demisia, cerută de opoziție după asasinarea lui Jan Kuciak, jurnalist de investigație care a scris despre cazuri de corupție în rândul politicienilor slovaci. Kuciak a fost împușcat mortal, împreună cu prietena sa Martina Kušnírová, în februarie.
În urma acestei duble crime, mii de persoane au protestat în Slovacia împotriva corupției. Luni, ministrul de interne și-a anunțat demisia, cerută de opoziție, în speranța că Guvernul ar putea rămâne în funcție.
Europol, agenția europeană specializată în lupta împotriva criminalității, a trimis o echipă la 28 februarie „pentru a sprijini investigația slovacă”, a spus comisarul King, în timp ce o delegație de europarlamentari s-a deplasat de asemenea în Slovacia în zilele de 8 și 9 martie.
Eurodeputații cer o investigație independentă, internațională și detaliată care i-ar putea aduce în justiție pe făptași.
De asemenea, membrii Parlamentului European au insistat asupra importanței unor reguli mai bune la nivel național și european pentru a proteja jurnaliștii, bloggerii și pe cei care dau informații.
Plenul a discutat și dezvăluirile lui Kuciak din ultimul său articol, publicat postum, privind posibile utilizări nepotrivite ale fondurilor UE în Slovacia și posibilele legături între grupuri de crimă organizată și politicieni slovaci. Deputații au cerut o investigație detaliată a acestor acuzații, cu implicarea OLAF și a cerut Comisiei să reînceapă publicarea raportului anual UE anti-corupție.
Jan Kuciak a relatat despre relațiile dintre oameni de afaceri italieni suspectați de a avea legătură cu mafia calabreză - Ndrangheta - și politicieni slovaci.
„Lansăm un apel autorităților slovace să colaboreze pe deplin cu OLAF pentru a stabili dacă acest caz implică deturnare de fonduri europene în afara granițelor”, a cerut Julian King.
În cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European, mulți deputați au avut în fața lor un poster cu chipurile lui Jan Kuciak și Martina Kusnirova, proclamând „All for Jan”.
Comentarii