Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a condamnat luni reprimarea manifestațiilor din Belarus, cerând numărarea „exactă” a voturilor exprimate la alegerile prezidențiale, la care actualul președinte Aleksandr Lukașenko a revendicat victoria.

"Hărțuirea și reprimarea violentă a manifestanților pașnici nu-și au locul în Europa. Fac apel la autoritățile din Belarus să vegheze ca voturile de la alegerile de ieri să fie numărate cu exactitate și făcute publice", a transmis von der Leyen pe Twitter, potrivit Agerpres.

Un mesaj similar a venit și din partea șefului diplomației europene, Josep Borrell, care a condamnat "violența disproporționată și inacceptabilă din partea statului împotriva manifestanților pașnici", adresând totodată un avertisment autorităților de la Minsk. "Vom continua să urmărim îndeaproape evoluția situației pentru a evalua modul în care să-și orienteze UE răspunsul și relațiile cu Belarus, ținând cont de evoluția situației", a atenționat Borrell.

Rezultatele oficiale ale alegerilor prezidențiale, care îl dau pe Lukașenko câștigător al alegerilor prezidențiale de duminică cu 80% din voturi, au fost respinse de candidata opoziției, Svetlana Tihanovskaia, care a cerut ca președintele să cedeze puterea și a revendicat la rândul ei victoria.

Mai multe proteste au izbucnit după alegeri, iar forțele de ordine au intervenit violent pentru a dispersa protestatarii.

Un bărbat a murit și zeci de persoane au fost rănite la Minsk în timpul protestelor de duminică seara împotriva rezultatului scrutinului, a anunțat luni o organizație pentru apărarea drepturilor omului.

„Violența împotriva manifestanților nu este un răspuns”, a deplâns la rândul său pe Twitter președintele Consiliului european, Charles Michel, care a prevăzut convocarea unui summit extraordinar la 24 și 25 septembrie consacrat relațiilor internaționale, pe a cărui agendă urmează să figureze și situația din Belarus.

Situația din Belarus va fi discutată și la reuniunea informală a miniștrilor de externe din bloc ce va fi organizată la sfârșitul acestei luni la Berlin și care va aduce în discuție și relațiile dificile cu China și Rusia, a menționat un alt responsabil european.

Uniunea Europeană are în vigoare o serie de sancțiuni împotriva Belarusului, respectiv un embargo asupra vânzărilor de arme și de materiale ce ar putea servi la represiune, precum și interdicția intrării în UE a patru persoane, însoțită de blocarea averilor acestora.