UE a lansat, joi, un fond de 1,8 miliarde de euro pentru combaterea cauzelor profunde ale migrației din Africa. Statele membre sunt invitate să contribuie și ele pentru dublarea sumei. Deocamdată, România a promis că va da 100.000 de euro.

Fondul de urgență a fost lansat la summit-ul UE-Africa dedicat migrației, care se desfășoară miercuri și joi, la Valletta, în Malta.

”Pentru ca Fondul fiduciar pentru Africa și răspunsul nostru să fie credibile, îmi doresc să văd mai multe state membre care contribuie, completând astfel cele 1,8 miliarde de euro pe care le avansează UE”, a declarat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, citat într-un comunicat.

Cele 1,8 miliarde de euro provin din instrumente de finanțare ale Uniunii Europene.

În ceea ce privește contribuțiile statelor membre și ale altor donatori, până în prezent, 25 de state UE, plus Norvegia și Elveția, au anunțat o contribuție totală de aproximativ 78,2 de milioane de euro.

Momentan, România s-a angajat să contribuie cu 100.000 de euro. 

Cea mai mare sumă a fost promisă de Olanda - 15 milioane de euro. Italia și Belgia vor oferi câte 10 milioane de euro, Finlanda - 5 milioane de euro, Elveția - 4,6 milioane de euro.

Luxemburg va da 3,1 milioane de euro, iar Austria, Danemarca, Franța, Germania, Irlanda, Norvegia, Spania, Suedia și Marea Britanie, câte 3 milioane de euro.

Croația, Cipru și Grecia nu au anunțat până acum dacă vor contribui sau nu.

Beneficiarele fondului vor fi țările din regiunea Sahel și zona Lacului Ciad, Cornul Africii și Nordul Africii. În aceste zone se află cele mai importante rute ale migrației africane către Europa.

De asemenea, vor putea beneficia de proiecte finanțate prin acest fond și statele aflate în vecinătatea acestor regiuni.

Reuniunea de la Valletta a fost convocată de Consiliul European în aprilie 2015, pentru dezbaterea aspectelor privind migrația cu țări africane și cu alte țări din prima linie implicate.

La summit participă și președintele Klaus Iohannis, care a declarat, miercuri, că ”România este solidară cu celelalte state membre din Uniunea Europeană și dorește, împreună cu acestea, să găsească cele mai bune soluții pentru a putea gestiona” fluxul de refugiați africani.