Negocierea unui nou acord nu a dus la rezolvarea impasului Brexit, astfel că Marea Britanie nu va ieși, cel mai probabil, din Uniunea Europeană săptămâna viitoare, așa cum își dorea premierul Boris Johnson.

Pentru că acordul de retragere negociat de guvernul său cu UE nu a fost adoptat de Parlamentul britanic până pe 19 octombrie, Boris Johnson a solicitat europenilor o extindere a termenului la care va avea loc Brexit. deși a ținut să sublinieze că el nu își dorește acest lucru.

Cel mai probabil, UE va aproba această cerere, singurul semn de întrebare rămânând care va fi termenul de prelungire - trei luni sau mai puțin - față de 31 octombrie, data stabilită în prezent.

Ambasadorii UE se vor reuni vineri pentru a discuta termenul până la care statele membre vor acorda o nouă amânare a Brexit, notează HotNews, în contextul în care majoritatea statelor este în favoarea unei amânări de trei luni (până la 31 ianuarie), cu opțiunea ca divorțul să se finalizeze mai devreme, dacă procedurile de ratificare a acordului se finalizează în Parlamentul de la Londra și în cel european.

UPDATE: Parisul s-a opus acordării unei amânări până când situația nu se clarifică în legislativul de la Londra, astfel că o decizie a UE în privința amânării a fost, ei bine, amânată.

Celelalte state mebre nu au fost entuziasmate de decizia ambasadorului francez, care pune presiune pe deputații britanici, în contextul în care situația politică de la Londra este tot mai tulbure. Parlamentul a agreat acordul lui Boris Johnson, dar nu și calendarul propus de acesta pentru adoptarea rapidă a legislației privind Brexit. Premierul punea la dispoziție Parlamentului doar trei zile, pentru a se înscrie în termenul stabilit pentru Brexit, dar deputații au susținut că un asemenea pachet legislativ nu trebuie adoptat cu repeziciune. Ca urmare, Johnson a retras pachetul din Parlament și a cerut convocarea alegerilor anticipate.

Boris Johnson le-a promis parlamentarilor că le va acorda mai mult răgaz pentru a analiza acordul Brexit, dacă aprobă declanșarea alegerilor anticipate la 12 decembrie, potrivit BBC.

Dar liderul laburiștilor, Jeremy Corbyn, a spus că nu va vota pentru anticipate, decât dacă premierul conservator exclude total varianta unei ieșiri fără acord din UE.

Ulterior, după ce a fost clar că UE nu va acorda vineri extinderea, Boris Johnson l-a îndemnat vineri pe liderul opoziției laburiste Jeremy Corbyn să fie ''bărbat'' și să susțină convocarea alegerilor anticipate pentru a ieși din impas.