UE acuză regimul de la Minsk că împinge migranți din Orientul Mijlociu să intre pe teritoriul UE, forțând frontierele cu Polonia, Letonia și Lituania.

Miniștrii de externe din Uniunea Europeană au convenit luni, în unanimitate, asupra aplicării unor noi sancțiuni împotriva Belarusului, chiar dacă detaliile nu au fost încă stabilite. Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat că vor fi vizate liniile aeriene și agențiile de turism implicate în „forțarea ilegală a migranților”.

Circa 4.000 de migranți sunt blocați în păduri, la frontiera Belarusului cu Polonia. Cei mai mulți provin din Irak și Afganistan. UE acuză regimul de la Minsk că forțează migranții să intre pe teritoriul Uniunii, ca reacție la sancțiunile anterioare impuse după realegerea contestată de anul trecut a președintelui belarus Aleksandr Lukașenko, notează Agerpres.

O anchetă a Reuters arăta recent că agenții de turism din Orientul Mijlociu colaborează cu operatori din Belarus și au asigurat în ultimele luni vize turistice pentru mii de persoane.

Comisia Europeană a anunțat că analizează posibilitatea de a sancționa și alte linii aeriene, în afara Belavia, compania națională belarusă, căreia i-a fost deja interzis survolul teritoriului UE și accesul pe aeroporturile europene. Conform ministrului german de externe, Heiko Maas, Turkish Airlines nu s-a implicat.

Polonia a raportat numai în noiembrie 5.100 de tentative de trecere ilegală a frontierei. Migranții din Belarus au mai încercat anul acesta să intre și în Letonia și Lituania.

Ministerul de externe de la Minsk a respins ca „absurde” acuzațiile că Belarusul a organizat criza migrației, informează agenția de presă rusă RIA, preluată de Reuters. Conform agenției de presă de stat belaruse Belta, Lukașenko a declarat că țara sa încearcă să convingă migranții să se repatrieze.

UE a intensificat de câteva luni sancțiunile împotriva Belarusului. Printre măsurile deja în vigoare se numără includerea președintelui Lukașenko, a fiului acestuia și a altor 165 de oficiali belaruși pe o listă neagră, precum și restricții asupra exporturilor de carbonat de potasiu, importante pentru Belarus.

Și Statele Unite au anunțat luni că pregătesc noi sancțiuni împotriva Belarusului,"în coordonare cu Uniunea Europeană".