Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a denunțat vineri politica de sancțiuni a administrației americane, apreciind că este contraproductivă, notează AFP.

"Sunt profund preocupat de recurgerea tot mai frecvent la sancțiuni, sau la amenințarea cu sancțiuni, de către Statele Unite împotriva companiilor și intereselor europene", a declarat el într-un comunicat dat publicității în numele său în timpul summitului european consacrat relansării economiei europene.

"Am fost martori ai acestei tendințe crescânde în cazurile Iranului, Cubei, Curții Penale Internaționale și, mai recent, al proiectelor gazoductelor Nord Stream 2 și TurkStream", a subliniat Josep Borrell.

Șeful diplomației americane, Mike Pompeo, a deschis miercuri calea unor sancțiuni mai dure pentru a împiedica punerea în funcțiune a proiectului gazoductului Nord Stream 2 între Rusia și Germania. Aceste sancțiuni au fost denunțate de Berlin.

Proiectul TurkStream urmează să transporte gaz rusesc în Turcia și Europa. El a fost inaugurat în ianuarie de președintele rus, Vladimir Putin, și omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan.

"Din principiu, Uniunea Europeană se opune utilizării sancțiunilor de către țări terțe împotriva companiilor europene exercitând activități legitime", a adăugat Josep Borrell.

"În plus, consideră că aplicarea extrateritorială a sancțiunilor este contrară dreptului internațional", a insistat el.

Diplomatul spaniol a mai subliniat că "politicile europene ar trebui să fie stabilite aici în Europa, și nu de țări terțe".

"Atunci când există diferențe de politică, Uniunea Europeană este întotdeauna deschisă dialogului. Acesta nu poate avea loc însă sub amenințarea sancțiunilor", a concluzionat șeful diplomației UE.