R. Moldova nu va primi bani din partea UE până când nu vor fi îndeplinite toate condiționalitățile, iar în această etapă - Bruxellesul consideră că aceste condiționalități nu au fost îndeplinite integral.

Vicepreședintele Comisiei pentru bugete din Parlamentul European, Siegfried Mureșan, a spus că UE a oprit anul trecut ajutorul macrofinanciar destinat Republicii Moldova din cauza apariției în Parlament a controversatei inițiative vizând trecerea la sistemul electoral mixt, relatează Report.md.

Ulterior, guvernarea de la Chișinău a neglijat recomandarea de bază a Comisiei de la Veneția și a votat totuși schimbarea sistemului electoral. Așa că bani de la UE n-au mai venit.

„Comisia Europeană nu este convinsă că au fost îndeplinite condițiile” pentru debursarea banilor, a precizat europarlamentarul român Siegfried Mureșan, care conduce delegația Comisiei pentru Buget din PE, aflată săptămâna aceasta la Chișinău în misiune de evaluare.


Iar faptul că unii din arcul guvernamental de la Chișinău (premierul Pavel Filip – n.r.) se încumetă să spună că în luna aprilie vor veni banii de la UE – „acestea sunt speculații”, a menționat eurodeputatul.


„Banii puteau veni în urmă cu un an dacă autoritățile din Republica Moldova nu ar fi generat îngrijorare și nesiguranță la nivel european. Noi vrem ca banii să vină cât mai rapid. Vor veni atunci când condițiile vor fi îndeplinite. La această etapă UE consideră că aceste condiționalități nu au fost îndeplinite integral. (…) Recomandările Comisiei de la Veneția, deoarece aceea este autoritatea supremă în materie de legislație electorală în Europa”, a mai spus Mureșan.

Șefa delegației din partea Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European, Laima Andrikienė, a spus că discuțiile cu unii demnitari de la Chișinău au fost contondente în special în ceea ce privește „controversata lege electorală, reformarea justiției, dosarele politice și corupția”. (Detalii, pe Report.md)