Iranul continuă să încalce drepturile omului, astfel că UE a extins pentru a cincea oară sancțiunile.Rusia, în schimb, a decis să livreze Teheranului primele componente ale sistemului de apărate antirachetă S300,după acordul asupra dosarului nuclear.

Din cauza încălcării drepturilor omului, UE a prelungit sancțiunile împotriva Iranului pentru încă un an. 82 de persoane și o corporație sunt afectate de aceste sancțiuni, potrivit deciziei luate luni de Consiliul UE.

Aceste persoane sunt responsabile pentru încălcări grave ale drepturilor omului, prin urmare UE le îngheață activele din străinătate și nu le dă vize. Sancțiunile au fost impuse de Uniunea Europeană, începând cu 2011.

Organizații pentru apărarea drepturilor omului, printre care Amnesty International, acuză Iranul de aplicarea unor pedepse aspre și de acte de tortură asupra deținuților. Potrivit raportului anual al Amnesty International, aproape o mie de persoane au fost executate în Iran anul trecut - mai mult decât în orice altă țară din lume, scrie Spiegel Online.

În ianuarie, UE și SUA au decis ridicarea sancțiunilor economice și financiare impuse din cauza dosarului nuclear iranian, în uma unui acord cu Teheranul încheiat anul trecut.

Rusia a livrat primele componente ale sistemului antirachetă

În pofida îngrijorărilor exprimate de Israel, Moscova a început livrarea primelor componente ale sistemului de apărare antirachetă S-300 către Teheran.

Contractul dintre Rusia și Iran a fost semnat în urmă cu aproape zece ani, dar primele livrări au fost făcute acum, potrivit unor surse citate de agenția Interfax.

În valoare de peste 800 milioane de dolari, contractul a fost semnat în 2007, dar a fost suspendat din cauza programului nuclear al Iranului. Președintele rus, Vladimir Putin, a decis reluarea contractului după acordul privind dosarul nuclear iranian. 

Potrivit experților, rachetele ar putea fi folosite pentru a proteja instalațiile nucleare iraniene. Tranzacția este criticată de Israel dar și de alte țări.