Comisia Europeană îi cere premierului ceh Andrej Babis să restituie 17,4 milioane de euro din fonduri europene, a scris mass-media din Cehia, preluată de Agerpres.

Un document prezentat drept un proiect al raportului de audit al Comisiei Europene arată că Babis, al doilea cel mai bogat om din Cehia, continuă să aibă beneficii din holdingul său agro-alimentar Agrofert, potrivit informațiilor publicate de site-urile seznam.cz, Aktualne.cz, Info.cz și Denikn.cz.

Vineri, cotidianul ceh Hospodarske Noviny a informat, citând "două surse din cadrul unor ministere cehe", că, în urma unui audit, Comisia Europeană a conchis existența unui conflict de interese între activitățile politice ale lui Babis și afacerile lui. Potrivit publicației, acesta trebuie să ramburseze toate subvențiile provenite din fonduri structurale ale UE primite de Agrofert începând din februarie 2017.

Comisia Europeană a refuzat vineri să facă vreun comentariu pe marginea acestui caz. Purtătorul ei de cuvânt a declarat pentru AFP la Bruxelles că instituția "nu comentează niciodată procedurile de audit în curs și cu atât mai mult scurgeri de informații".

La rândul său, Babis a dezmințit vineri informațiile din Hospodarske Noviny. "Republica Cehă nu va avea în mod sigur obligația de a restitui subvențiile. Nu există niciun motiv pentru asta, pentru că eu nu încalc nici legislația cehă, nici legislația europeană în materie de conflict de interese", a explicat el.

Ministerul de Finanțe și cel al Dezvoltării Regionale din Cehia au confirmat recepționarea unei versiuni provizorii a raportului de audit, fără a furniza alte detalii.

Babis, la origine slovac, a transferat oficial în 2017 Agrofert unor fonduri fiduciare, pentru a evita un conflict de interese. Însă Comisia Europeană estimează că "Babis este constituantul și unicul beneficiar al acestor fonduri fiduciare", potrivit documentului publicat de mass-media.

Babis, 64 de ani, membru al Partidului Comunist înainte de 1989, este inculpat și pentru presupusă fraudă cu subvenții europene. De asemenea, el este acuzat că a făcut parte din poliția secretă comunistă în anii 1980