Toate statele, în primul pe cele europene, ar trebui să primească o parte dintre refugiații afgani evacuați de la Kabul, spune șefa Comisiei, Ursula von der Leyen, care a promis că UE va sprijini financiar țările membre care vor răspunde apelului.

„Fac apel la toate statele membre care au participat la misiunile în Afganistan, la europeni și la ceilalți, să acorde cote de primire suficiente (...) pentru ca, în mod colectiv, să putem veni în ajutorul celor care au nevoie de protecție”, a declarat Ursula von der Leyen la finalul unei vizite în Spania la centrul de primire pentru angajații afgani ai UE, transmite Agerpres.

„Comisia este pregătită să prevadă mijloacele bugetare necesare pentru a sprijini statele membre ale UE care se vor oferi să ajute refugiați să se instaleze pe teritoriul lor”, a spus șefa executivului UE într-o conferință de presă la baza militară de la Torrejon de Ardoz (nord-est de Madrid), unde a fost instalat centrul de primire.

Potrivit AFP, nu se cunoaște deocamdată câte state membre s-au angajat să primească refugiați afgani și dacă unele guverne au refuzat.

Însoțiți de premierul spaniol Pedro Sanchez, Ursula von der Leyen și președintele Consiliului European, Charles Michel, au vizitat sâmbătă facilitățile puse la dispoziția refugiaților în această bază, pe unde vor tranzita toți afganii care lucrau la Kabul pentru instituțiile UE și familiile lor, înainte de a fi repartizați între diferite țări unde să-și refacă viața.

Într-o aluzie la caracterul foarte sensibil al acestui subiect în UE, Charles Michel a admis că imigrația constituie „o chestiune foarte dificilă în Uniunea Europeană”, el pledând pentru instituirea unor „migrații regulate, ordonate”.

Întrebată cu privire la relațiile între UE și talibani, șefa Comisiei a insistat pe faptul că, deși au existat „contacte operaționale” cu aceștia pe teren pentru „a salva vieți”, nu există „niciun dialog politic” cu această mișcare și, prin urmare, „nicio recunoaștere a talibanilor”.

La rândul său, prim-ministrul spaniol a afirmat că un număr de afgani sosiți în ultimele zile la centrul de la Torrejon de Ardoz, cu o capacitate de primire de 800 de persoane, au fost deja repartizați spre alte țări, mai ales „Danemarca și unele state baltice”.

Sanchez a mai anunțat că încă două avioane vor ajunge în Spania sâmbătă - în primul se vor afla angajați afgani ai UE și familiile lor, iar în următorul persoane care au lucrat pentru Spania, precum și câțiva americani.