UPDATEJAI: Controalele la granițe vor fi întărite, inclusiv pentru europeni/Codul Schengen va fi revizuit
La o săptămână de la atentatele de la Paris, statele europene au decis, vineri, la JAI, să introducă ”imediat” controale la frontierele externe ale UE, măsură ce-i vizează inclusiv pe cetățenii europeni. Codul Frontierelor Schengen va fi revizuit.
"Statele membre au decis implementarea imediată a măsurilor sistematice de control la frontierele externe ale UE, inclusiv asupra persoanelor care beneficiază de libertatea de circulație", se arată într-un comunicat oficial.
Consiliul JAI a reiterat necesitarea finalizării de urgență a Registrului european cu numele pasagerilor (PNR) până la sfârșitul anului 2015. Acesta ar trebui să includă și zborurile interne, să fie prevăzută o perioadă de timp ”suficient de lungă” de păstrare a datelor și o extindere a datelor incluse, fără o limitare la persoanele care comit infracțiuni transfrontaliere.
Consiliul solicită Frontex și Europol să sprijine statele membre care se învecinează cu țările din Balcanii de Vest în vederea întăririi controalelor la frontierele externe și reținerii traficanților de arme.
Amprentare digitală pentru cei care intră ilegal în Schengen
"Pe baza identificării rapide a necesităților urgente și posibilelor soluții care vor fi comunicate de Comisia Europeană până la sfârșitul anului 2015, vor fi modernizate sistemele de control la frontierele Schengen (conectarea la bazele de date Interpol a tututor punctelor de trecere a frontierelor, scanarea automată a documentele de călătorie), până în martie 2016, se arată în concluziile JAI.
Statele membre au decis, totodată, ca, în contextul actualei crizei a migrației, cetățenii din țări terțe – refugiați sau beneficiari de protecție internațională – care intră ilegal în Spațiul Schengen să fie înregistrați sistematic, inclusiv prin amprentare digitală. Aceștia vor fi căutați în bazele de date ale serviciilor de securitate cu ajutorul Frontex și Europol.
Va fi consolidat controlul la frontierele externe sunt cel mai expuse. Când situația o va impune, vor fi trimise echipe de intervenție rapidă la granițe (RABITs) și ofițeri de poliție pentru a asigura controale sistematice și de securitate.
De asemenea, Consiliul a propus o revizuire a Codului Frontierelor Schengen, în vederea instituirii unor controale sistematice pentru cetățenii UE, inclusiv verificarea informațiilor din bazele de date, dar și a Regulamentului Frontex, pentru a oferi agenției puteri sporite în lupta împotriva terorismului și a crimei organizate, precum și a accesului la toate bazele de date importante.
Totodată, vor fi luate măsuri pentru îmbunătățirea schimbului de informații între statele membre, care trebuie să se asigure că autoritățile naționale vor introduce numele suspecților de terorism din țări terțe în sistemul SIS II.
România va contribui la implementarea urgentă a Registrului cu numele pasagerilor
România a fost reprezentată la JAI de ministrul Justiției, Raluca Prună, și de ministrul de Interne, Petre Tobă.
”Poziția României, exprimată în intervențiile celor doi oficiali români,
este cea de susținere a măsurilor care asigură securitatea cetățenilor
europeni și protejarea valorilor și a principiilor care fundamentează
construcția europeană”, se arată într-un comunicat MAI.
”România va contribui la implementarea
urgentă a unui registru european cu numele pasagerilor (PNR), complet și
eficient, și sprijină o mai bună cooperare între serviciile și
autoritățile de aplicare a legii din statele membre pentru a valorifica
informațiile pe care acestea le dețin”, se mai arată în comunicat.
În cadrul unei reuniuni extraordinare a Consiliului Justiție și Afaceri Interne, statele au solicitat o revizuire rapidă a regulilor Schengen, în vederea permiterii realizării unor ”controale sistematice pentru cetățenii europeni”, au precizat surse europene pentru AFP.
”Pentru a-i putea controla pe cetățenii UE de o manieră sistematică, așa cum cere Franța, trebuie revizuit Codul Schengen”, au explicat sursele citate.
Revizuirea regulilor Schengen ar trebui să permită, pe lângă simpla verificare a identității, verificări mai aprofundate, inclusiv consultarea bazelor de date, precum Sistemul de Informații Schengen (SIS).
După reuniune, ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, a declarat că Franța va menține controalele la frontieră atât timp cât amenințările teroriste vor face necesară această măsură.
Comentarii