Autoritățile de reglementare din Uniunea Europeană au deschis o anchetă extinsă la 11 dintre guvernele statelor membre, care subvenționează utilități pentru a se asigura împotriva penelor de curent. Există îngrijorarea că astfel de sisteme de sprijin pot încălca normele privind ajutoarele de stat.

Mecanismele de capacitate sunt utilizate în unele țări ale UE, cum ar fi Marea Britanie și Franța, pentru a finanța producția de energie electrică. Acestea nu pot fi considerate ca fiind rentabile, dar sunt necesare pentru a garanta aprovizionarea în timpul vârfurilor de cerere.

Mecanismele de capacitate pot fi apreciate ca o recompensă pentru companiile care produc electricitate, care sunt astfel încurajate sa producă o cantitate de energie cât mai mare, și nu se mai concentrează pe vânzarea de energie pe care o generează.

Comisia Europeană a declarat că va cere celor 11 state membre informații privind schemele de subvenționare, dacă le au, sau dacă au în plan să stabilească astfel de scheme. Cele 11 state membre vizate sunt: Belgia, Croația, Danemarca, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Polonia, Portugalia, Spania și Suedia.

CE va solicita detalii și producătorilor, furnizorilor și operatorilor de rețea din domeniul energiei electrice. Un proiect de raport este de așteptat la sfârșitul acestui an, iar raportul final la jumătatea 2016.

"Această cerere pe sector transmite un semnal clar statelor membre să respecte normele UE privind ajutoarele de stat atunci când aplică mecanismele de capacitate, și contribuie la obiectivul Comisiei de a construi o adevărată Uniune Energetică în Europa", a declarat Comisarul european pe concurență, Margrethe Vestager.

"Greenpeace salută investigarea acestor subvenții care sunt adesea dedicate pentru centrale electrice cu combustibil fosil. Arderea cărbunelui poate cauza boli si moarte prematură. În loc să arunce companiilor poluante, producătoare de electricitate, un colac de salvare, Europa ar trebui să ceară eliminarea treptată a cărbunelui și înlocuirea acestuia cu energie regenerabilă și eficiență energetică", a declarat Tara Connolly, consilier pe politici energetice a UE.

 Articolul complet poate fi citit pe EurActiv.com