Liderii europeni au dat vineri „undă verde” pentru pregătirea, în format 27, a negocierilor asupra unui acord comercial care să gestioneze relațiile cu Londra după Brexit, a anunțat președintele Consiliului European, Donald Tusk.

UPDATE 3 Nu a întârziat nici reacția premierului britanic, Theresa May, care a declarat că soluționarea financiară „completă și finală” a separării dintre Marea Britanie și UE va face parte din acordul final dintre cele două părți și care va include „relația lor viitoare”.

Precizarea Theresei May vine în momentul în care statele membre ale Uniunii Europene cer clarificarea angajamentelor financiare ale Marii Britanii față de UE.

„Rezolvarea completă și finală va face parte din acordul final pe care îl vom avea în legatură cu relațiile viitoare", a declarat May.

UPDATE 2 Președintele României, care a participat la discuțiile despre Brexit purtate la Bruxelles, a vorbit despre concluziile acestui summit.

"Au fost două zile de discuții bune. Mesajul general pe care putem să îl dăm după aceste două zile este unul pozitiv. Suntem uniți, suntem hotărâți să mergem înainte nu oricum, ci cu optimism, să facem Uniunea mai funcțională, mai bună, mai apropiată de cetățean. Am lucrat în ambele formate - formatul de UE 28 împreună cu marea Britanie. Astăzi am discutat așa numită Agendă a Liderilor propusă de președintele Tusk, o agendă pentru următorii doi ani, care planifică cum și unde ne întâlnim, pentru a lămuri cât mai multe probleme și pentru a fi în situația să proiectăm viitorul Uniunii. Este o schimbare de paradigmă importantă", a declarat președintele Klaus Iohannis

„În ultimii ani, de obicei am reacționat la ce ni s-a întâmplat, am încercat să gestionăm crize. Acum vrem să intrăm într-o zonă de planificare strategică și să construim noi viitorul Uniunii așa cum credem că trebuie să fie pentru cetățenii europeni”, a mai spus Iohannis.

UPDATE 1 Consiliul European a emis un comunicat în urma discuțiilor purtate vineri pe tema Brexit.

„În lumina primelor cinci runde de negocieri, ținând seama de evaluarea prezentată de negociatorul Uniunii și reafirmându-și orientările din 29 aprilie 2017, Consiliul European:


  • salută progresele înregistrate cu privire la drepturile cetățenilor și îl invită pe negociator să valorifice convergența la care s-a ajuns, astfel încât să se asigure securitatea juridică și garanțiile necesare tuturor cetățenilor vizați și membrilor familiilor acestora, ce își vor putea exercita în mod direct drepturile care decurg din dreptul Uniunii și care sunt protejate prin acordul de retragere, inclusiv în cadrul unor proceduri administrative accesibile și simple, precum și mulțumită rolului jucat de Curtea de Justiție a Uniunii Europene;
  • constată că, în ceea ce privește Irlanda, s-au înregistrat anumite progrese în direcția unei convergențe asupra principiilor și obiectivelor legate de protejarea Acordului din Vinerea Mare și de menținerea zonei comune de călătorie, îl invită pe negociatorul Uniunii să urmărească detalierea în continuare a acestor principii, ținând cont de provocarea majoră reprezentată de retragerea Regatului Unit, inclusiv sub aspectul evitării reinstituirii unei frontiere strict controlate, și se așteaptă, prin urmare, ca Regatul Unit să propună soluțiile flexibile și imaginative pe care le necesită situația unică a Irlandei și să își asume angajamentul față de acestea;
  • remarcă faptul că, deși Regatul Unit a declarat că își va onora obligațiile financiare asumate în perioada apartenenței sale la UE, această intenție nu a luat deocamdată forma unui angajament ferm și concret din partea Regatului Unit de a-și lichida toate aceste obligații.

 

Bazându-se pe aceste progrese, Consiliul European solicită continuarea lucrărilor în vederea consolidării convergenței la care s-a ajuns și a continuării negocierilor, pentru a se putea trece la a doua fază a negocierilor cât mai curând posibil”, se arată în comunicatul Consiliului.

***** Știrea inițială

„Liderii au dat undă verde pregătirilor interne ale celor 27 pentru a doua fază” a negocierilor asupra ieșirii Marii Britanii din UE, a notat Tusk pe contul său de Twitter, relatează Agerpres.

În această a doua fază a negocierilor vor putea fi abordate și aranjamentele juridice și comerciale în vigoare în timpul unei eventuale perioade de tranziție după plecarea Marii Britanii, prevăzută pentru 29 martie 2019.

Premierul britanic Theresa May ar dori să obțină o tranziție de doi ani, în timpul căreia să negocieze viitorul acord ce va lega țara sa de UE, dar cele 27 de țări din UE refuză să demareze de pe acum aceste negocieri atât de așteptate de guvernul britanic, din cauza "lipsei de progrese" asupra celor trei principale dosare pe care ele doresc să le închidă în prealabil.

Europenii vor ca mai întâi să ajungă la un acord cu Londra cu privire la soarta cetățenilor europeni în Marea Britanie și a cetățenilor britanici în UE, precum și asupra frontierei nord-irlandeze după Brexit și cer ca mai întâi de toate Marea Britanie să-și onoreze angajamentele financiare asumate în calitate de stat membru al UE, punct asupra căruia negocierile au bătut până acum pasul pe loc.

În această privință, Theresa May a asigurat, vineri, că factura pentru Brexit va face parte dintr-un "acord final" asupra viitoarei relații cu UE.