Potrivit estimărilor oficiale, Europa înregistrează o continuă scădere în ceea ce privește consumul de fructe, legume și lapte, în special în rândul tinerilor. În prezent, mai mult de 20 de milioane de copii sunt supraponderali, în timp ce media adolescenților care consumă zilnic fructe și legume atinge doar 30 - 50% din totalul acestora.

Eurodeputații au venit ieri (27 mai 2015) cu o propunere legislativă care încurajează o alimentație sănătoasă în rândul tinerilor și care își propune să extindă măsurile educative în școli, prin combinarea schemelor de lapte și fructe primite de copii.

Totodată, în cadrul sesiunii plenare din Bruxelles aleșii europeni au insistat asupra formării din timp a deprinderilor alimentare sănătoase. Așadar, MEPii au spus că este necesar ca statele membre ale UE să se preocupe mult mai mult de alimentația sănătoasă a copiilor, încurajând consumul de la producătorii locali.

În acest sens, europarlamentarii au venit cu propuneri de modificare a legislației, aprobând astfel un mandat de negociere cu țările membre, care presupune asigurarea unor lecții de alimentație sănătoasă, precum și lapte, fructe și legume în școli din schemele europene.

Potrivit raportorului european, Marc Tarabella (Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților din Parlamentul European), consumul de fructe și legume asigură buna funcționare a sănătății însă acesta

(...) a scăzut în UE, cu multe consecințe negative pentru europeni. Noile reguli prevăd mai multe măsuri luate de școli, nu numai pentru a le oferi copiilor noștri alimente sănătoase, ci și pentru a-i educa în privința deprinderilor de alimentație sănătoasă.

Parlamentarii au decis ieri:

- Includerea lactatelor precum brânza, cașul și iaurtul pe lista alimentelor eligibile pentru finanțări UE, prioritare fiind produsele locale și regionale.

- Obligarea statelor membre de a rezerva 10-20% din finanțarea UE pentru activitățile educative, pentru promovarea deprinderilor de alimentație sănătoasă și pentru combaterea risipei alimentare.

- Alocarea a unei sume suplimentare de 20 milioane de euro pentru măsuri în domeniul produselor lactate, ceea ce va duce finanțarea anuală în acest domeniu la 100 milioane de euro, iar cea pentru fructe și legume, la 150 milioane. 

Sursă: BIPE