Ambasadorii celor 28 de state membre ale Uniunii Europene au prelungit marți, cu șase luni, sancțiunile economice dure adoptate împotriva Rusiei în vara lui 2014 pentru presupusa sa implicare în conflictul ucrainean, transmite Reuters.

Decizia oficială la nivel de miniștri de prelungire până la 31 ianuarie 2017 a acestor sancțiuni care expiră la sfârșitul lunii iulie ar urma să fie luată în următoarele zile.

Sancțiunile vizează în special băncile și companiile petroliere și industria apărării din Rusia și au penalizat dur economia rusă.

Moscova a decretat, în schimb, un embargou asupra importurilor agroalimentare din UE.

După mai mult de doi ani de sancțiuni împotriva Rusiei în legătură cu anexarea de către aceasta a peninsulei ucrainene Crimeea și cu sprijinul acordat rebelilor din estul Ucrainei, Uniunea Europeană intenționează să supună unei ample analize politica sa față de Moscova în a doua jumătate a acestui an, scrie Agerpres.

Poroșenko: "Nu există alternativă"

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a estimat, marți, că sancțiunile europene sunt "singurul instrument" disponibil pentru a pune presiune pe Rusia și a o constrânge să respecte acordurile de pace de la Minsk, încheiate în februarie 2015, transmite Agerpres.

"Nu există alternativă", a declarat președintele ucrainean.

"Rusia livrează noi trupe, tancuri, încărcături și combustibil pentru aceste tancuri în scopul de a antrena o escaladare a conflictului. Din moment ce nu se pune problema recurgerii la forță împotriva Rusiei, nu rămân decât sancțiunile pentru ca ea să accepte să-și retragă trupele", a afirmat președintele Poroșenko.   

UE a mai prelungit, vineri, și sancțiunile decretate după anexarea Crimeii de către Rusia în martie 2014, care interzic investiții în peninsulă și exportarea în UE a produselor sale.

Cele 28 de state membre UE ar urma să reînnoiască vinerea viitoare sancțiunile economice împotriva Rusiei, care afectează în special băncile, întreprinderile petroliere și de apărare ruse, sancțiuni decretate în vara anului 2014 în condițiile în care existau suspiciuni că Moscova îi sprijină pe rebelii separatiști din estul Ucrainei, relatează Agerpres.