La patru ani de la anexarea ilegală a Republicii Autonome Crimeea și a orașului Sevastopol de către Federația Rusă, Uniunea Europeană reiterează că nu recunoaște această încălcare a dreptului internațional și continuă să o condamne.

Consiliul UE a prelungit până la 23 iunie 2019 măsurile restrictive impuse ca răspuns la anexarea ilegală de către Rusia a Crimeei și a Sevastopolului în urmă cu patru ani.

Măsurile se aplică persoanelor și societăților din UE și sunt limitate la teritoriul Crimeei și al Sevastopolului, se arată într-un comunicat al Consiliului.

Astfel, persoanele și companiile din UE nu pot importa în interiorul Uniunii produse originare din Crimeea sau din Sevastopol; nu au voie să facă investiții în Crimeea sau Sevastopol, și nici să exporte anumite mărfuri și tehnologii către societățile din Crimeea sau în scopul utilizării în Crimeea, în sectoarele transporturilor, telecomunicațiilor și energiei, precum și al celor legate de prospectarea, explorarea și extracția de petrol, gaze și resurse minerale. Se interzic, de asemenea, acordarea de asistență tehnică și furnizarea de servicii de brokeraj, de construcții sau de inginerie legate de infrastructură în sectoarele respective, potrivit Consiliului UE.

Consiliul a reiterat că UE își menține sprijinul ferm pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

Începând din martie 2014, UE a impus diverse restricții ca urmare a anexării Crimeei de către Rusia și conflictului din Ucraina. Aceste restricții includ măsuri diplomatice, măsuri restrictive individuale (înghețarea activelor și restricții de călătorie), restricții asupra relațiilor economice cu Crimeea și Sevastopol, sancțiuni economice și restricții privind cooperarea economică.