Uniunea Europeană a propus marți să se interzică accesul autorităților ruse la piețele și serviciile financiare europene și să fie vizate băncile care finanțează armata rusă și alte operațiuni militare ruse în regiunile separatiste din estul Ucrainei

Pachetul de sancțiuni propuse de Uniunea Europeană în urma deciziei Rusiei de a recunoaște independența regiunilor Donețk și Lugansk, din estul Ucrainei, ar urma să fie adoptate luni după-amiază, și va mai include persoane care au fost implicate în decizia considerată ilegală de UE și vizează comerțul dinspre cele două regiuni separatiste către Uniune și în sens invers, indică un comunicat al Comisiei Europene și Consiliului European.

Într-o declarație comună, Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, și Charles Michel, președintele Consiliului European, arată că decizia Federației Ruse de a recunoaște Donețk și Lugansk ca entități independente și de a trimite trupe ruse în anumite zone din aceste subdiviziuni este ilegală și inacceptabilă, încalcă dreptul internațional, integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei și propriile angajamente internaționale ale Rusiei și escaladează și mai mult criza.

Cele două înalte oficialități europene au salutat unitatea fermă a statelor membre și determinarea lor de a reacționa rapid și cu vigoare la acțiunile ilegale ale Rusiei, în strânsă coordonare cu partenerii internaționali.

O reuniune informală a miniștrilor de externe din UE, prezidată de șeful diplomației europene Josep Borrell, este prevăzută pentru ora 16:00 (17:00 ora României), iar în urma întâlnirii un prim pachet de sancțiuni va fi prezentat oficial.

Ulterior, organismele abilitate se vor întâlni pentru finalizare în cel mai scurt timp a pachetului de măsuri.

„Ambii președinți, susținuți de Înaltul Reprezentant, continuă să urmărească atent evoluțiile în teren și se consultă cu liderii din UE și omologi internaționali. Uniunea rămâne în deplin solidaritate cu Ucraina și unită în sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale acesteia. Suntem alături și vom continua să sprijinim Ucraina și pe poporul său”, menționează declarația președinților Comisiei Europene și Consiliului European.