Cotele obligatorii de refugiați produc „diviziuni profunde” și sunt ineficiente, a recunoscut Donald Tusk, președintele Consiliului European.

Consiliul European se va reuni la sfârșitul acestei săptămâni pentru a discuta și subiectul cotelor obligatorii de refugiați, schemă introdusă în 2015, dar care s-a lovit în acești doi ani de opoziția puternică a statelor din est, în special.

De altfel, Comisia Europeană a și trimis Cehia, Polonia și Ungaria în fața Curții Europene de Justiție pentru refuzul de a accepta refugiații din statele grav afectate de valurile migraționale, precum Italia sau Grecia.

Afirmația Donald Tusk echivalează practic cu recunoașterea faptului că această politică este un eșec, comentează agenția dpa, preluată de Agerpres. Dar, deși Tusk este de acord că politica UE privind migrația necesită o reformă, el a făcut apel la liderii din UE „să găsească mijloace de a combina responsabilitatea și solidaritatea” până în iunie 2018.

Însă această abordare va stârni cel mai probabil nemulțumirea unor țări ca Italia, Grecia, Suedia și Germania, care găzduiesc începând cu 2015 un număr mare de imigranți și refugiați și care au făcut apel la mai multă solidaritate.