Noi știri din capitalele europene oferite de birourile regionale EURACTIV.

LONDRA

Fără soluții pentru backstop: Negocierile „dificile” nu au permis identificarea unei descoperiri revoluționare în ceea ce privește plasa de siguranță din Irlanda, a explicat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. „Nu a fost identificată nicio soluție care să fie în concordanță cu acordul de retragere, inclusiv protocolul privind Irlanda de Nord, care, după cum știți, nu va fi redeschis”, a spus Margaritis Schinas, după o nouă rundă de negocieri între UE și Marea Britanie. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

PARIS

Franța vrea impozitarea afacerilor digitale: Franța va impozita afacerile europene ale marilor companii tehnologice cu sau fără Europa, a spus ministrul economiei, Bruno Le Maire. Proiectul a fost blocat la nivelul UE, deoarece unele state membre se opun, iar introducerea unei astfel de taxe ar necesita unanimitate. Le Maire a spus că nu se așteaptă la obținerea acestei unanimități în Consiliul miniștrilor de finanțe de săptămâna viitoare. „Irlanda, Suedia, Danemarca și Finlanda nu ar trebui să blocheze alte state care își doresc (impozitarea companiilor din domeniul tehnologiei)”, a spus ministrul francez. (EURACTIV.fr)

MADRID

Potențialul Africii: Într-o vizită în Gambia, ministrul spaniol de externe Josep Borrell a spus că Africa are un imens potențial de dezvoltare, dar care depinde de calmarea instabilității din regiune, inclusiv a migrației. „Avem nevoie să știm că pe celălalt mal al Mediteranei este o populație tânără, în creștere și vrem să o ajutăm să se stabilizeze și să rămână în țările natale”, a spus Borrell, care promovează un proiect ce își propune stabilirea unor legături tehnologice, economice și financiare între statele din Africa și Spania (EPA/EFE/EuroEFE.EA.es)///

ROMA

Flirturi cu China: Italia ar putea deveni primul stat G7 care se va alătura inițiativei „O centură, un drum” a Chinei, potrivit unui oficial guvernamental. În replică, un reprezentant al Comisiei Europene a transmis că toate statele membre trebuie să asigure consistența legislației și politicilor europene. SUA și-au exprimat îngrijorarea privind posibila implicare a statelor europene în amplul proiect de dezvoltare a infrastructurii lansat de chinezi. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

PRAGA

Semnarea pactului fiscal: Președintele ceh Miloš Zeman a semnat pactul fiscal cu UE, un document care asigură coordonarea politicilor economice ale țării cu cele europene. Cehia și Marea Britanie erau singurele state membre care erau în afara acestui pact. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

BUCUREȘTI

Președintele respinge bugetul: Klaus Iohannis a întors bugetul în Parlament, susținând că acesta se bazează pe cifre false și este nevoie de mai multe fonduri de dezvoltare. În replică, Florin Iordache, vicepreședinte al Camerei Deputaților, a spus că parlamentarii îl vor retrimite la promulgare nemodificat. Președintele poate respinge o singură dată o lege, iar Curtea Constituțională a spus deja că proiectul de lege respectă legea fundamentală. (Bogdan Neagu, EURACTIV.ro)

SOFIA

Scăderea numărului de persoane care au dobândit cetățenia: În 2017, Bulgaria a acordat cetățenia unui număr de doar 944 persoane, o scădere de 44% față de anul precedent, potrivit Eurostat. Autoritățile bulgare au fost implicate într-un scandal legat de mite oferite pentru primirea cetățeniei. (Dnevnik.bg)

BELGRAD

Ambasadorul Serbiei în UE: Aflat într-o vizită la Belgrad, premierul italian Giuseppe Conte a spus că Roma susține parcursul european al Serbiei, precum și eforturile autorităților sârbe de a încheia un acord cu Kosovo. „Italia va fi ambasadorul Serbiei pe drumul spre integrare europeană”, a spus Conte. (Julija Simić, Beta-EURACTIV.rs)