Ruta balcanică este închisă, iar contrabandiștii libieni sunt vânați în apropierea coastelor Libiei de navele europene. Autoritățile de la Bruxelles se tem acum că refugiații vor găsi o nouă rută și vor să prevină acest lucru. Se opune însă Grecia.

Uniunea Europeană este îngrijorată de faptul că refugiații și-ar putea îndrepta atenția spre Egipt, care s-ar putea transforma într-un stat de tranzit spre Europa. "Există indicii concrete că fluxurile migratoare dinspre Egipt vor crește", susține un diplomat european, citat de Welt Online.

Ca urmare a evoluțiilor recente, potrivit informațiilor Welt Online, mai multe state membre, inclusiv Italia și Franța, au cerut o extindere a misiunii UE din Marea Mediterană "Sophia", către Egipt și Creta.

Planul de extindere al zonei de operare a fost retras săptămâna trecută, după o reuniune a Comitetului politic și de securitate, astfel că miniștrii de externe ai UE nu au mai avut ce să discute la reuniunea de săptămâna aceasta.

Grecia nu vrea tabere pentru refugiați în Creta

Planul s-a lovit de opoziția Greciei, Guvernul de la Atena nedorind ca insula Creta să aibă soarta insulelor elene din apropierea Turciei, fapt ce ar afecta starea de spirit a populației și turismul. Grecii s-au opus de teama că extinderea misiunii înspre Egipt i-ar împinge pe refugiați spre Creta. 

Nici Guvernul de la Cairo nu a fost prea încântat de idee, în discuțiile preliminare referitoare la acțiunile împotriva traficanților de persoane din porturile egiptene exprimându-și temerea că o misiune a UE i-ar atinge suveranitatea. Potrivit unor diplomați UE de rang înalt, extinderea operațiunii din Marea Mediterană nu a fost complet scoasă din discuție.

Europarlamentarul german Elmar Brok, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe din PE, a avertizat că "Egipt este o țară de tranzit interesantă pentru refugiații din Sudan, Eritreea și Somalia".

Brok este de părere că o extindere a misiunii UE către Egipt poate ajuta în lupta împotriva contrabandiștilor. El a subliniat faptul că aceștia încearcă deja să se organizeze în porturile mici din vestul țării. Și mai îngrijorător este faptul că multe dintre aceste rețele de contrabandă sunt controlate acum ISIS.

Misiunea Sophia a început în urmă cu un an, mandatul său fiind până la sfârșitul lui iulie. Recent, mandatul a fost prelungit cu un an.

Până în prezent, în cadrul misiunii au fost arestați 70 de traficanți, peste 100 de bărci au fost distruse și 13.000 de persoane salvate.