UE, Israelul și Egiptul au semnat un protocol de acord pentru a permite UE să importe gaz natural israelian. De la invazia rusă în Ucraina, Bruxelles-ul vrea să scape de dependența sa de energiile fosile rusești și caută să-și întărească partene

De la invazia rusă în Ucraina, Bruxelles-ul vrea să scape de dependența sa de energiile fosile rusești și caută să-și întărească parteneriatele cu alte țări, în special din Orientul Mijlociu, scrie FRANCE 24. Uniunea Europeană, Israelul și Egiptul au semnat un protocol de acord pentru aprovizionarea Europei cu gaz natural, cu ocazia unei vizite la Cairo a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Această vizită vine când UE are o nevoie urgentă să-și diversifice sursele de aprovizionare energetică după decizia Rusiei de a tăia livrările de gaz unor țări europene. Înainte de Egipt, Ursula von der Leyen a mers în Ucraina, apoi în Israel.

Oficialul european a stat de vorbă miercuri pentru prima dată cu președintele Abdel Fattah al-Sissi. Într-o conferință de presă comună la finalul întâlnirii, ea s-a felicitat pentru semnarea unui "protocol de acord privind transportul gazului natural din Israel spre Egipt", unde gazul va fi lichefiat înainte de a fi expediat în Europa.

Uniunea Europeană vrea să dezvolte cooperarea sa energetică cu cele două țări din Mediterana de est pentru a "pune capăt dependenței sale de energiile fosile rusești", a explicat președinta Comisiei Europene miercuri în Egipt.

Dar o creștere a exporturilor de gaz din cele două țări din Mediterana de est spre Europa necesită investiții considerabile, realizabile numai pe termen lung.

O soluție pentru lipsa unui gazoduct între Israel și Europa

În absența unei conducte care să lege zăcămintele de gaz offshore din Israel de Europa, statul Israel trimite gaz natural spre Egipt de la semnarea, în 2020, a unui acord istoric de 15 miliarde de dolari între cele două țări.

Cele două țări și-au consolidat recent relațiile, în special în domeniul energetic și în acest cadru ministrul egiptean al petrolului, Tarek al-Molla, ministrul israelian al energiei, Karine Elharar, și comisarul european pentru energie, Kadri Simson, au semnat acest protocol de acord miercuri, la Forumul gazului din Mediterana de est care se ține la Cairo.

”Este pentru Egipt și ocazia de a deveni un centru regional în domeniul energiei", a afirmat miercuri președinta Comisiei, subliniind potențialul Egiptului de export de energii regenerabile.

Ursula von der Leyen și-a mai exprimat dorința creării imediate a unui "fond de 100 de milioane de euro" care să permită Egiptului să-și asigure securitatea alimentară, ca și crerea unui fond de 3 miliarde de euro pentru diferite programe agricole și alimentare.

Sursa: RADOR