Premierul britanic Boris Johnson a anunțat pe Twitter că UE a ajuns la un „nou acord excelent” privind Brexit. Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a transmis, tot pe Twitter: „Dacă e voință, se ajunge la un acord”.

Liderii UE urmează să discute acest acord în cadrul Consiliului European care se reunește joi.

Acordul are nevoie și de aprobarea Parlamentului britanic, dar și de cel al Parlamentului European în scurt timp pentru ca Marea Britanie să iasă din UE la 31 octombrie.

Jean Claude Juncker i-a adresat o scrisoare președintelui Consiliului European, Donald Tusk, în care recomandă aprobarea rapidă a înțelegerii dintre UE și guvernul britanic. „Este un acord corect și echilibrat pentru UE și Regatul Unit și este o mărturie a angajamentului nostru de a găsi soluții”, se arată în mesajul de pe Twitter al președintelui Comisiei Europene.

Chiar dacă UE va aproba acordul, nu este cert că Parlamentul britanic va fi în favoarea acestuia. Camera Comunelor a respins de trei ori acordul negociat de UE cu precedentul guvern britanic, cel condus de Theresa May.

Liderul principalului partid de opoziție, Jeremy Corbyn, a spus deja că acrdul trebuie respins. „Din ce știm, pare că premierul a negociat o înțelegere chiar mai proastă decât cea propusă de Theresa May, care a fost respinsă cu o majoritate covârșitoare”, a transmis șeful laburiștilor.

De asemenea, DUP, partidul unionist din Irlanda de Nord care sprijină guvernul conservator, a anunțat că nu a agreat termenii noii înțelegeri. 

În fapt, mare parte din acordul negociat anterior rămâne valabil, principalul punct de dispută fiind granița din insula Irlanda, între Republica Irlanda, care rămâne în UE, și Irlanda de Nord, parte a Regatului Unit. Premierul britanic Boris Johnson a respins mecanismul backstop, care ar fi păstrat pe termen nedefinit Marea Britanie în interiorul pieței unice europene, dacă cele două părți nu agreau un tratat comercial după Brexit.

Acest mecanism este înlocuit cu o nouă schemă care păstrează Irlanda de Nord în piața unică, dar va fi în teritoriul vamal al Marii Britanii. Astfel, britanicii vor putea aplica taxe vamale potrivit acordurilor pe care le vor semna după ieșirea din UE, dar vor percepe tarifele UE pentru produsele care vor intra pe piața unică.

Parlamentul britanic s-ar putea reuni într-o ședință extraordinară sâmbătă pentru a dezbate înțelegerea, în timp ce liderii UE ar putea aproba acordul încă de joi.