Centrul deschis la Helsinki este o inițiativă a guvernului finlandez, susținută de alte 11 națiuni, precum și de Alianța Nord-Atlantică și Uniunea Europeană.

Șefa diplomației europene, Federica Mogherini, și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au inaugurat luni un nou centru european de securitate la Helsinki, Finlanda, pentru contracararea amenințărilor hibride, transmite Agerpres.

„Centrul va avea o contribuție importantă la securitatea noastră”, a declarat secretarul general al NATO în discursul său de inaugurare, care a subliniat importanța unei cooperări mai strânse dintre NATO și UE. „Relația noastră nu a fost nicicând mai apropiată”, a spus el.

Potrivit lui Stoltenberg, NATO și UE lucrează împreună la un răspuns împotriva provocărilor hibride, la apărarea cibernetică, securitatea în Marea Mediterană și în alte domenii.

Potrivit unui comunicat al diplomației europene, centrul va întări cooperarea dintre UE și NATO, va elabora analize la nivel de experți, va dezvolta metodologii și capabilități pentru contracararea provocărilor hibride.

Mogherini a precizat că UE și NATO au fost invitate să se alăture comitetului director al centrului în calitate de observatori. „Centrul se va concentra în special pe cercetare, training, educație și instrucție”, a adăugat ea.