Uniunea Europeană vrea să se asigure că migranții care vin din țări sigure vor putea fi trimiși mai repede înapoi. Pentru a gestiona afluxul mare de migranți, ONU propune crearea unor centre de înregistrare, așa-numitele ”hotspoturi".

Propunerea este agreată de ministrul francez de interne, Bernard Cazeneuve, care apreciază că în aceste centre de primire se va putea face o triere între refugiați și migranți economici. 

UE dorește să înființeze la frontierele sale externe centre de înregistrare, în care să poată fi verificați printr-o procedură rapidă migranții, înainte de a putea pleca mai departe spre țările din nordul Europei. 

Potrivit Spiegel online, cancelarul german, Angela Merkel, a abordat chestiunea construirii unor astfel de centre în Grecia și Italia, idee susținută și de Înaltul Comisar ONU pentru Refugiați, Antonio Guterres.

Într-o conferință de presă comună cu ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, Guterres a cerut, miercuri, crearea de urgență a unor astfel de centre de înregistrare - ”hotspoturi”. Scopul acestor ”hotspoturi” este de a-i opri pe migranții care nu pot solicita azil să plece mai departe în alte țări ale Uniunii Europene. Practic, în centrele din Grecia și Italia ar trebui să se facă o triere între cei care pot primi statutul de refugiat în Europa și cei care fac parte din migrația economică.

”Trebuie să accelerăm și să intensificăm deciziile luate la Consiliul European în domeniul migrației”, a declarat, miercuri seara, la Geneva, Antonio Guterres, adăugând că principalele aspecte sunt reprezentate de crearea urgentă de  ”hospoturi” unde migranții să fie primiți și înregistrați pentru a putea apoi să fie relocați și reinstalați.

Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați a precizat că, de la începutul anului, circa 293.000 de persoane au încercat să ajungă pe continentul european prin Marea Mediterană. Este clar însă faptul că ”Europa are capacitatea și mijloacale de a face față acestei provocări, atât timp cât rămâne unită și acceptă o responsabilitate comună”.

Prin această declarație, Guterres a criticat indirect mai multe state europene, care se pronunță împotriva unei distribuiri echitabile a refugiaților, notează Spiegel online, amintind că planurile CE privind introducerea unor cote obligatorii de preluare a migranților s-au lovit de opoziția Marii Britanii și a unor state din Europa de Est.

”Sunt de acord cu crearea de urgență a hotspoturilor despre care a vorbit Antonio Guterres. Acestea trebuie să permită efectuarea unei distincții la trecerea frontierelor externe ale UE în Grecia și Italia între cei care s-ar califica pentru obținerea statutului de refugiat în Europa și imigrația economică”, a afirmat Cazeneuve, adăugând că migranții economici trebuie trimiși înapoi în țările lor de origine.

Frontex a creat primul „hotspot” în Sicilia

Un prim astfel de centru de înregistrare a fost creat de agenția europeană Frontex, în Sicilia, în luna iunie.

”Am adus personal care să lucreze la fața locului, în Catania, Sicilia”, a declarat, pe 17 iunie pentru AFP directorul adjunct al Frontex, Gil Arias-Fernandez.

"Sperăm că și alte agenții vor trimite aici, treptat, personal sau ofițeri de legătură”, mai spunea atunci Arias-Fernandez, referindu-se la Biroul European de Sprijin pentru Azil, Eurojust, Agenția ONU pentru Refugiați și Agenția Europeană pentru Siguranță Maritimă.

"Este un nou concept pentru locurile unde situația migrației ilegale este mai dramatică, în special în Marea Mediterană”, a explicat directorul executiv al Frontex.

Anul acesta, peste 1.800 de persoane au murit în timp ce încercau să ajungă în Europa prin Marea Mediterană.