UPDATEUE va lua măsuri dacă Venezuela nu organizează urgent alegeri prezidențiale
Uniunea Europeană nu l-a recunoscut încă oficial pe Juan Guaido drept președinte interimar al Venezuelei, după cum au făcut-o Statele Unite și o parte din țările din America de Sud.
„În absența unui anunț referitor la organizarea de noi alegeri însoțite de garanțiile necesare în următoarele zile, UE va lua noi măsuri, îndeosebi în problema recunoașterii conducerii țării”, se arată într-un mesaj al șefei diplomației europene, Federica Mogherini.
Mai multe state europene i-au cerut președintelui Venezuelei Nicolas Maduro organizarea în următoarele zile a unor alegeri libere, susținând că îl vor recunoaște pe opozantul Juan Guaido drept lider al statului sud-american dacă scrutinul nu va fi convocat.
Dar Venezuela a respins categoric, la ONU, ultimatumul lansat de europeni. „Nimeni nu ne va da termene, nici să ne spună dacă trebuie sau nu convocate alegeri”, a declarat ministrul venezuelean de externe Jorge Arreaza. „Cine sunteți voi să dați un ultimatum unui guvern suveran? Este o ingerință infantilă”, a afirmat Arreaza în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU.
„Venezuela nu va permite nimănui să ne impună vreo decizie sau vreun ordin. Vom continua să urmăm calea democrației noastre”, a mai spus ministrul venezuelean.
UE consideră că alegerile organizate în mai în Venezuela „nu au fost nici libere, nici corecte, nici credibile, și sunt lipsite de legitimitate democratică”, și solicită „organizarea de urgență a unor alegeri prezidențiale libere, transparente și credibile”.
„UE își reafirmă sprijinul total față de Adunarea Națională, care este organismul democratic legitim din Venezuela și ale cărei puteri trebuie restabilite și respectate, inclusiv prerogativele și securitatea membrilor săi”, se arată în declarația de sâmbătă a Federicăi Mogherini.
Anterior, mai multe state membre UE au transmis mesaje în sprijinul lui Juan Guaido.
„Dacă în decurs de opt zile nu vor fi convocate alegeri corecte, libere și transparente în Venezuela, Spania îl va recunoaște pe Juan Guaido drept președinte al Venezuelei”, pentru ca el „să convoace aceste alegeri”, a declarat șeful guvernului socialist spaniol Pedro Sanchez sâmbătă în fața presei la Palatul Moncloa. Aceleași mesaje au venit și din partea Franței și a Germaniei, potrivit Agerpres.
Dar statele membre ale Uniunii Europene nu au reușit să ajungă vineri seara o înțelegere asupra unei noi „declarații comune” pe tema situației din Venezuela, care s-a agravat în această săptămână.
Guaido, liderul opoziției și președintele parlamentului, s-a autoproclamat miercuri președinte interimar al țării în locul lui Nicolas Maduro, președintele în exercițiu. Juan Guaido a fost deja recunoscut de Statele Unite, apoi de mai multe țări din America Latină și de Canada.
În schimb, Rusia și China, principalii creditori ai Venezuelei, îl susțin pe Maduro și au criticat în special poziția adoptată de administrația Trump.
Venezuela traversează de mai mulți ani o profundă criză economică, acutizată după scăderea prețului petrolului, dat fiind că statul sud-american este unul dintre principalii producători mondiali de țiței.
Criza politică este accentuată și de amplele manifestații organizate de susținătorii ambelor tabere care au dus la conflicte cu forțele armate, care îl susțin pe președintele Maduro, și s-au soldat cu pierderi de vieți omenești.
România sprijină ideea unor alegeri prezidențiale anticipate
România sprijină ideea unor alegeri prezidențiale anticipate în Venezuela, a spus ministrul de externe, Teodor Meleșcanu, adăugând că statele membre ale UE vor decide asupra unei poziții comune pe această temă, în cadrul unei întâlniri informale a șefilor diplomațiilor europene la București, săptămâna viitoare.
„România susține ideea unor alegeri prezidențiale anticipate în Venezuela, care să rezolve criza din această țară. Abia dacă acest plan va eșua, țara noastră s-ar putea plasa de partea parlamentului din Venezuela și a noului lider Juan Guaido. Noi sprijinim adunarea națională, parlamentul venezuelean pentru că este o instituție democratic aleasă și ale cărei puteri trebuie restaurate și respectate. Din punctul nostru de vedere, drepturile civile, libertatea și siguranța tuturor membrilor adunării naționale, inclusiv ale președintelui acesteia, domnul Juan Guaido, trebuie de asemenea respectate. Poporul venezuelean are dreptul de a demonstra pașnic și de a-și alege liber și liderii și să își decidă și viitorul țării în continuare”, a declarat pentru Digi FM, Teodor Meleșcanu.
Ministrul de Externe a anunțat că statele membre ale Uniunii Europene vor discuta și vor adopta o poziție unitară comună cu privire la situația din Venezuela, la sfârșitul acestei luni, potrivit Mediafax.
„Avem în vedere că, pe 31, luna aceasta, când ne vom întâlni cu toți miniștrii de externe ai Uniunii Europene aici, la București, România va pune pe ordinea de zi a discuțiilor noastre, poziția țărilor membre ale Uniunii Europene privind situația din Venezuela și modul în care vedem noi rezolvată această criză. Din punctul nostru de vedere, interesul este să avem o poziție coerentă, o poziție unitară a Uniunii Europene care să dea mai multă greutate demersului nostru”, a adăugat Teodor Meleșcanu.
Comentarii