Comisia Europeană intenționează să amendeze grupurile Daimler, BMW și Volkswagen cu până la 2 miliarde de euro fiecare pentru că s-au asociat pentru a reduce eficiența sistemelor de filtrare a gazelor de eșapament, scrie News.ro.

Producătorii auto germani au colaborat pentru a reduce mărimea rezervoarelor pentru soluția Adblue și au convenit să nu includă filtre de reducere a particulelor fine pentru vehiculele cu motoare pe benzină, a relatat Der Spiegel.

Adblue este o soluție pe bază de uree, care contribuie la reducerea emisiilor de oxid de nitrogen ale automobilelor diesel, care sunt dăunătoare.

BMW a refuzat să comenteze, Daimler a anunțat că a oferit cooperarea sa autorităților europene și că a solicitat statutul de martor colaborator. Volkswagen colaborează la rândul său cu autoritățile.

Cooperarea strategică între producătorii auto germani nu este neobișnuită, dar companiile găsite vinovate de încălcarea reglementărilor europene referitoare la formarea cartelurilor riscă amenzi care pot atinge până la 10% din veniturile lor globale.

Comisia Europeană a refuzat să comenteze.