Miniștrii de finanțe ai UE intenționează să meargă înainte cu 26 de membri pentru a debloca împrumutul excepțional de 18 miliarde de euro promis Ucrainei pentru 2023, scrie La Libre Belgique.

Astfel, UE vrea să ocolească vetoul Ungariei, a arătat președinția cehă a Consiliului UE într-o reuniune la Bruxelles.

Ungaria și-a repetat marți vetoul pentru acest ajutor excepțional. Pretextând o preferință pentru ajutoare bilaterale, regimul lui Viktor Orban este acuzat ca încearcă să facă presiuni asupra UE pentru a obține cele 13 miliarde de euro fonduri de coeziune și relansare, pe care Ungaria riscă să-i piardă dacă nu avansează suficient de repede cu reformele sale anticorupție și privind independența justiției.

Unul din cele trei texte legislative care compun pachetul pentru aceste 18 miliarde este legat de cadrul financiar multianual (CFP), bugetul 2021-2027 al UE și cere deci unanimitate, spre deosebire de celelalte două texte pentru care este suficientă majoritatea calificată.

"Nu ne vom descuraja, ambiția noastră este în continuare să începem plățile ajutorului nostru pentru Ucraina la începutul lui ianuarie", a declarat ministrul ceh de finanțe, Zbynek Stanjura, care prezida reuniunea de marți, într-o sesiune publică. El a cerut Comitetului economic și financiar, un organ consultativ al UE, să examineze soluții tehnice "alternative" pentru a ocoli blocarea din partea Budapestei. "Asta înseamnă ca noi să căutăm o soluție susținută de 26 de state membre", a afirmat el.

Comisia Europeană, care a propus textele legislative și face parte din Comitetul economic și financiar, pare de asemenea deschisă pentru o pistă alternativă. "Dacă nu va exista progres, Comisia se va gândi la ce poate face", a arătat un purtător de cuvânt, repetând voința executivului de a veni în ajutorul Ucrainei.

Ideea ar fi să se treacă prin garanții naționale. Dar fie că este planul A sau planul B, președinția cehă spune că nu are "nici cea mai mică teamă" că banii n-ar putea fi deblocați la timp la începutul lunii ianuarie. Un amendament adoptat marți "va permite să se facă toate pregătirile necesare pentru ca banii să ajungă la Ucraina în ianuarie, o dată ce Consiliul va fi de acord pe pachetul de 18 miliarde", a comentat vicepreședintele Comisiei, Valdis Dombrovskis.

Ajutorul pentru Ucraina - un împrumut în condiții avantajoase, plata dobânzilor va fi făcută de statele membre -  nu este singurul punct în care Budapesta blochează. Este și cazul proiectului OCDE de impozit minim pe beneficiile multinaționalelor. Aceste două subiecte li se adăugau marți celor privind fondurile de coeziune ("mecanismul de condiționalitate") și validării planului de relansare al Ungariei. Toate aceste puncte nu au fost rezolvate.

Belgia susține această decizie a președinției cehe, deoarece cele patru puncte formează un pachet, "cele două fețe ale aceleiași mondede" și trebuie tratate împreună.

Consiliul a cerut Comisiei să furnizeze o nouă evaluare privind Ungaria, dat fiind că Parlamentul ungar se reunește miercuri pentru a adopta noi măsuri conform reformelor convenite cu Comisia. Această evaluare este așteptată vineri, un termen foarte scurt, având în vedere că textele, de natură foarte tehnică, vor ajunge în limba maghiară.

Ideea este că cele patru puncte revin de săptămâna viitoare la nivel de ambasadori, înainte de a urca la nivel ministerial. Unii se gândesc de asemenea ca ele să ajungă pe masa șefilor de stat și de guvern, care se întâlnesc pe 15 și 16 decembrie la Bruxelles, dar președinția cehă nu dorește să se ajungă acolo.

sursa: RADOR