Ministrul britanic al finanțelor Rishi Sunak a declarat că este încrezător că Londra și Bruxelles vor ajunge la un acord privind relațiile comerciale post-Brexit, dar a subliniat că acesta nu trebuie încheiat ''cu orice preț'', transmite duminică DPA

''Cred că facem progrese în discuții și sper în continuare că putem ajunge la o decizie'', a declarat Sunak într-un interviu pentru BBC.

''Suntem absolut rezonabili în solicitările noastre și dăm dovadă de consecvență și transparență în acest proces despre ceea ce este important pentru noi. Dar în orice caz vom reuși'', a adăugat el.

Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană la 31 ianuarie acest an, la câteva zile după semnarea Acordului de retragere care includea condițiile despărțirii.

În prezent țara se află într-o perioadă de tranziție, până la 31 decembrie 2020, timp în care va continua să aplice regulile europene. Bruxellesul și Londra profită de acest lucru pentru a negocia un acord privind viitoarea lor relație, în special cea comercială, cu speranța că ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2021.

În absența unui asemenea acord, viitoarea relație comercială dintre UE și Regatul Unit va fi guvernată de regulile Organizației Mondiale a Comerțului și pentru Londra există riscul unei rupturi economice brutale de blocul comunitar.

Întrucât un acord trebuie să fie ratificat, au rămas puține zile pentru ajungerea la o înțelegere. Cele două părți au negociat în weekend prin videoconferință.