Germania preia de astăzi Președinția rotativă a UE, ultima din era Merkel, într-un moment în care blocul comunitar se confruntă cu provocări imense: o pandemie și o recesiune economică, rezultat al critei sanitare.

"Nu este exagerat să spunem că ne confruntăm cu cea mai mare provocare economică din istoria Uniunii Europene", a declarat recent Angela Merkel, prefațând cele șase luni în care Germania va deține Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. 

UE va trebui să facă față unei pandemii epuizante care dăunează grav sănătății economice a lumii, încercând totodată să reînvie entuziasmul pentru proiectul european comun. 

De la crearea comunității, în 1957, câte un stat membru preia pentru șase luni președinția prin rotație, urmând să conducă ședințele, să organizeze ordinea de zi și să conducă negocierile pe diverse teme politice între țările membre. Țara care deține președinția prin rotație a Consiliului Uniunii Europene este considerată un fel de "mediator onest" al acestor negocieri, potrivit legilor nescrise de la Bruxelles, relatează Deutsche Welle.

Pe lângă criza coronavirus mai există o temă majoră în această perioadă: adoptarea bugetului comunitar pentru următorii șapte ani. Și nu trebuie uitat Brexit. Dacă lucrurile se vor derula conform planului, ieșirea Marii Britanii din UE ar trebui să se finalizeze în următoarele șase luni.

Germania este țara cea mai mare și cu cea mai puternică economie din UE și conducerea blocului comunitar va fi asigurată acum de o politiciană experimentată în managementul crizelor. S-ar putea spune că acesta este norocul situației actuale nefericite, explică pentru DW Sophie Pornschlegel de la think-tank-ul "European Policy Centre" (EPC) din Bruxelles: "Germania are un guvern foarte pro-european care vrea să realizeze ceva și care a înțeles că în criza actuală este vorba de totul sau nimic”.

Prioritatea - combaterea COVID-19

"Obiectivul nostru comun trebuie să fie acum acela de a depăși această criză în comun, într-un mod sustenabil și cu accent pe viitor. Exact acesta va fi laitmotivul președinției germane a UE", a anunțat Angela Merkel.

Propunerea germano-franceză de creare a unui "fond de reconstrucție" și bugetul pe șapte ani al UE sunt cele două proiecte pe care Merkel vrea să le prezinte liderilor celorlalte 26 de state membre săptămânile viitoare, în cadrul primelor reuniuni la Bruxelles. În acest scop, UE ar urma să contracteze în premieră absolută datorii comune, pe care țările membre ar urma să le achite în următorii 30 de ani.

Țările care ar urma să fie beneficiare nete ale "fondului de reconstrucție" apreciază propunerea comună germano-franceză. Țările care ar urma să fie contributori neți, este vorba mai ales de "cele patru chibzuite" (Austria, Suedia, Danemarca, Olanda), mai trebuie convinse de Angela Merkel să accepte planul. Ceea ce va fi greu, după cum recunoaște cancelara germană, care preia pentru a doua oară, din 2007, președinția Consiliului UE.

Așteptările de la președinția germană în aceste vremuri grele sunt mari, crede Janis Emmanouilidis de la think-tank-ul "European Policy Centre": "Dacă această președinție va eșua, UE va aluneca într-o criză politică și mai mare. Din această cauză este nevoie de rezultat și din această cauză este importantă președinția germană".

Cuplul franco-german

Europa nu a fost niciodată un teritoriu confortabil pentru Angela Merkel. Mai ales acasă, ea a fost comparată deseori - în defavoarea ei - cu predecesorul Helmut Kohl, un proeuropean pasionat. Politicianul conservator a legat o prietenie strânsă cu președintele Franței, Francois Mitterand (centru-stânga), punctul culminant al eforturilor lor comune fiind moneda unică.

În pofida unor discursuri, Merkel nu a încercat niciodată să inițieze o reformă adevărată a blocului comunitar. De-a lungul mandatelor sale, cancelarul german a cooperat cu patru președinți francezi, dar nu a îndrăznit să stimuleze o revigorare a proiectului european, tot mai zdruncinat de creșterea populismului și a euroscepticismului.

În urmă cu trei ani, când Emmanuel Macron a fost ales președinte, în Germania au apărut așteptări privind o inițiativă comună franco-germană pentru reformarea UE. Dar nimic nu s-a întâmplat.

2020 ar putea aduce schimbări. Angela Merkel a spulberat un tabu german în materie de solidaritate financiară, atunci când a propus, împreună cu Macron, un plan de relansare european în valoare de 500 miliarde de euro. 

Întâlnirea de luni a celor două lideri a lăsat impresia că motorul franco-german ar putea funcționa din nou.