Boris Johnson va anunța miercuri oferta sa finală pentru UE în vederea evitării unui Brexit fără acord, dar oficialii europeni nu au părut deloc încântați de detaliile dezvăluite de presa britanică.

Propunerile premierului britanic pentru Brexit, publicate marți în The Daily Telegraph, nu oferă baza unui acord cu Uniunea Europeană, potrivit ministrului de externe al Irlandei, Simon Coveney.

„Nu am văzut nimic ... dar dacă informațiile pe care le citim în această seară sunt adevărate, nu par să constituie baza unui acord, asta e sigur”, a declarat Coveney pentru postul de televiziune irlandez Virgin Media One, transmite Agerpres.

Propunerile Executivului britanic vizează înființarea unor puncte de control vamal de ambele părți ale frontierei dintre Republica Irlanda (care rămâne în UE) și Irlanda de Nord (parte a Regatului Unit). Chestiunea frontierei irlandeze s-a dovedit a fi cea mai complicată problemă a negocierilor privind Brexit, mult mai intens disputată decât libera circulație a cetățenilor sau chiar banii ce vor fi virați de Marea Britanie către bugetul UE.

Acordul privind Brexit negociat de guvernul condus de Theresa May a fost respins de trei ori în Parlamentul britanic, pentru că deputații nu au fost de acord cu mecanismul de backstop inclus, care ar fi menținut Marea Britanie în cadrul uniunii vamale pe termen nedefinit, dacă cele două părți nu ar fi negociat un acord comercial care ar fi eliminat necesitatea unei frontiere între Irlanda și Irlanda de Nord.

Acum, potrivit informațiilor publicate de presa britanică, noul plan al premierului prevede o relație specială a Irlandei de Nord cu UE până în 2025. Provincia britanică ar urma să beneficieze de o mare parte a prevederilor pieței unice europene până cel puțin în 2025, dar să părăsească uniunea vamală alături de restul Marii Britanii. 

În plus, propunerea britanicilor vizează înființarea unor centre de verificare, practic, puncte vamale la o distanța de 10-15 kilometri de graniță, de ambele părți ale frontierei.

Aceste propuneri vor fi înaintate oficialilor europeni, dar atmosfera în rândul statelor membre nu pare a fi prea entuziastă după publicarea informațiilor. 

În plus, atât britanicii, cât și irlandezii au zis că vor să evite controalele la frontieră, dar mutarea acestor controale la o distanță de câțiva kilometri nu rezolvă situația, a comentat ministrul irlandez de externe.

Premierul Boris Johnson a negat informațiile privind înființarea punctelor de control, dar a admis că, după Brexit, vor trebui să existe controale vamale pe insula Irlanda, susținând că Irlanda de Nord nu va rămâne în uniunea vamală a UE.