Donald Trump devine, oficial, începând de vineri, președintele Statelor Unite ale Americii, în cadrul unei ceremonii ce va avea loc în fața Capitoliului.

Președintele ales, Donald Trump, și președintele în exercițiu, Barack Obama, împreună cu soțiile lor, Melania Trump, respectiv, Michele Obama, se vor întâlni la Casa Albă, de unde vor parcurge împreună traseul către Capitoliu. Vor urma ceremonia de învestire, depunerea jurământului și discursul inaugural.

Trump va fi învestit de președintele Curții Supreme de Justiție a Statelor Unite și va depune jurământul pe două Biblii: cea a lui Abraham Lincoln și cea pe care președintele-ales o are încă din copilărie.

Odată ce Donald Trump devine președinte în exercițiu, Barack și Michelle Obama își iau rămas bun și părăsesc locul unde a avut loc învestirea.

Pentru noul președinte urmează un prânz la care sunt invitați membrii administrației sale, precum și prieteni apropiați, apoi vor trece în revistă forțele armate, la Capitoliu. Donald Trump și Mike Pence vor lua apoi parte la parada inaugurală de pe Pennsylvania Avenue. Festivitățile din ziua învestirii se încheie cu două baluri inaugurale ce vor avea loc la etaje diferite ale centrului Walter E. Washington.

Înapoi la Casa Albă se va întoarce doar Donald Trump, ca președinte în exercițiu, împreună cu familia, a căror membri, în comparație cu familia Obama, se vor implica, și ei, în conducerea Statelor Unite ale Americii pentru următorii patru ani.

Cabinetul lui Trump: alb, îmbătrânit, plin de bărbați și fără niciun hispanic

Donald Trump și-a ales membrii din Cabinet după chipul și asemănarea sa - aceștia sunt, în cea mai mare parte, bărbați albi, majoritatea destul de în vârstă, iar mulți dintre ei sunt bogați.

Cel de-al 45-lea președinte al Statelor Unite are cel mai alb cabinet de la Ronald Reagan încoace, cu doar patru femei în echipă, dintre care doar două aparțin unui alt grup rasial decât cel alb. De asemenea, niciun hispanic nu-și are locul în administrația Donald Trump, așa cum, probabil, era de așteptat, având în vedere declarațiile și poziția acestuia de-a lungul lunilor de campanie cu privire la hispanici, femei și persoanele de culoare.

Administrația Trump

 • Mike Pence - Vicepreședinte
 • Rex Tillerson - Secretar de Stat
 • Steven Mnuchin - Secretar al Trezoreriei
 • James Mattis - Secretar al Apărării
 • Jeff Sessions - Secretar al Justiției (Procuror General)
 • Ryan Zinke - Secretar pentru Interior
 • Sonny Perdue - Secretar al Agriculturii
 • Wilbur Ross - Secretar al Comerțului
 • Andrew Puzder - Secretar al Muncii
 • Tom Price - Secretar al Sănătății și Resurselor Umane
 • Ben Carson - Secretar al Locuințelor și Dezvoltării Urbane
 • Elaine Chao - Secretar al Transporturilor
 • Rick Perry - Secretar al Energiei
 • Betsy DeVos - Secretar al Educației
 • David Shulkin - Secretar pentru Problemele Veteranilor
 • John F. Kelly - Secretar al Departamentului pentru Securitate Internă
 • Reince Priebus - Șef de Cabinet
 • Nikki Haley - Ambasador la ONU
 • Scott Pruitt - Ambasador al Agenției pentru Protecția Mediului
 • Robert Lighthizer - Reprezentant comercial al Statelor Unite, în cadrul Biroului pentru Politici Comerciale ale SUA (USTR)
 • Mick Mulvaney - Directorul Biroului de Buget și Management
 • Gary D. Cohn - Directorul Consiliului Economic Național (NEC)
 • Linda McMahon - Administrator al Administrației Întreprinderilor Mici

Mike Pence - Vicepreședinte

Mike Pence are 57 de ani și a fost Guvernator al statului Indiana din 2013, reales în 2016. S-a prezentat drept "un creștin, un conservator și un republican, în această ordine" și a spus că simboluri liberale precum John F. Kennedy și Martin Luther King Jr. l-au inspirat să intre în politică. Are o experiență de 12 ani în Congres, ca membru al Camerei Reprezentanților. În ultimii doi pe care i-a petrecut la Washington, a fost președintele Conferinței Republicane din cadrul Camerei, a treia poziție ca importanță în ierarhia republicană.

S-a decis să candideze la președinție, și a acceptat să facă acest lucru alături de Donald Trump, după o întâlnire privată cu acesta. Mike Pence l-a susținut pe miliardarul republican pe parcursul întregii campaii, dar, totodată, nu s-a sfiit să spună și ceea ce gândește și chiar să-l critice în unele cazuri, lucru ce i-a adus aprecierea republicanilor.

Mike Pence este un susținător al valorilor familiale tradiționale și se pronunță împotriva avorturilor și căsătoriilor între persoane de același sex. Noul vicepreședinte a promulgat una dintre cele mai dure legi cu privire la avort din țară, care le interzice femeilor să solicite un avort în cazul în care riscă să nască un copil cu dizabilități. Tot el a promulgat și Legea restaurării libertății religioase (Religious Freedom Restoration Act).

Rex Tillerson - Secretar de Stat


Rex Tillerson este director general al ExxonMobil din 2006, după ce a ocupat mai multe funcții de conducere în cadrul companie încă din 1992. Tillerson a fost, printre altele, președinte al American Petroleum Institute, reprezentant al Center for Strategic and International Studies, vicepreședinte al Ford's Theatre Society, iar în 2013 a fost ales membru al Academiei Naționale de Inginerie.

În același an a fost distins și cu Ordinul Prieteniei de către președintele Federației Ruse, Vladimir Putin. CEO-ul ExxonMobil și-ar fi creat o legătură strânsă cu Vladimir Putin încă de la sfârșitul aniilor '90, când a gestionat activele Exxon Mobile din Rusia și Marea Caspică. În 2011, Tillerson a creat un parteneriat energetic cu Rusia pe care Putin l-a estimat că ar putea ajunge la 500 de miliarde de dolari. Acuzațiile potrivit cărora ar avea o relație mult prea apropiată cu Vladimir Putin au fost respinse de Donald Trump și de alți directori de la Exxon Mobil și din jurul afacerii cu petrol care spun că acesta a învățat să înțeleagă cu Putin strict din punct de vedere profesional și că nu are o predilecție pentru președintele rus.

Rex Tillerson a fost președinte al American Petroleum Institute. Este reprezentant al Center for Strategic and International Studies, membru al Business Roundtable, al Business Council, al Society of Petroleum Engineers, al Emergency Committee for American Trade. În 2013, a fost ales membru al Academiei Naționale de Inginerie. Este, de asemenea, vicepreședinte al Ford's Theatre Society, membru al Chancellor's Council, Development Board și Engineering Advisory Board în cadrul Universității Texas at Austin.

Steven Mnuchin - Secretar al Trezoreriei

Steven Mnuchin, în vârstă de 53 de ani, este un investitor de capital privat de succes, un administrator de fonduri de risc și un finanțator la Hollywood. Acesta a fost partener la Goldman Sachs, unde a lucrat timp de 17 ani și de unde a plecat în 2002. Averea sa personală a fost evaluată la 46 de milioane de dolari după plecarea de la Goldman Sachs.

A înființat, în 2009, OneWest Bank, cea mai mare bancă din sudul Californiei, pe care a vândut-o, în 2015, către CIT Group pentru 3,4 miliarde de dolari. A rămas în companie și a devenit membru în Consiliu de Administrație. În august 2016, Mnuchin deținea 97 milioane de dolari în stocul CIT Group. În decembrie 2016, Mnuchin a demisionat din CA al CIT, ca urmare a nominalizării pentru funcția de Secretar al Trezoreriei.

Fondul de investiții care s-a transformat în OneWest Bank l-a creat cu susținerea investitorului financiar democrat George Soros. Steven Mnuchin a participat la producția unor filme hollywoodiene de succes, precum "Avatar" și "Suicide Squad".

James Mattis - Secretar al Apărării

James Mattis are 66 de ani și este un general în retragere din Corpul pușcașilor marini. A fost comandant al Comandamentului Central, care supervizează operațiunile militare în Orientul Mijlociu, Nord-Estul Africii și Asia Centrală.

Deoarece s-a retras din armată doar în 2013, Mattis a avut nevoie de o derogare din partea Congresului, care ar trebui să renunțe la condiția ca un secretar al apărării să fi fost civil cu cel puțin șapte ani înainte de a a prelua o funcție la vârful Pentagonului. James Mattis este al doilea general care va conduce Pentagonul, după generalul George Marshall, în 1950.

Jeff Sessions - Secretar al Justiției (Procuror General)

Jeff Sessions, în vârstă de 70 de ani, este senator de 20 de ani, din 1997, reprezentantul de frunte al opoziției față de imigrație din Senat, a făcut parte și din Comisia Juridică și a fost primul senator care a susținut candidatura lui Trump.

Senatorul de Alabama a fost și procuror general al statului. El a adoptat de mult o poziție dură împotriva imigrației ilegale și se opune acordării cetățeniei imigranților fără documente.

Acesta s-a angajat să protejeze drepturile minorităților și mai ales ale afroamericanilor, în contextul acuzațiilor de rasism care i-au fost aduse în anii 1980, pe când era procuror federal în statul conservator Alabama, și care l-au împedicat să fie confirmat într-un post de judecător federal, în 1986.

Ryan Zinke - Secretar pentru Interior

Ryan Zinke, în vârstă de 55 de ani, a fost membru al comisiilor Apărării și Resurselor Naturale din cadrul Camerei Reprezentanților și este un fost comandant al forțelor speciale din Marina SUA pentru mai bine de 20 de ani.

Este un susținător al menținerii terenurilor publice sub proprietate federală, subiect care a dus la divergențe cu unii politicieni republicani care sunt mai favorabili privatizării sau plasării terenurilor respective sub control statal.

Desemnarea lui Ryan Zinke a fost surprinzătoare, întrucât mai mulți oficiali ai Partidului Republican ar fi vrut ca el să candideze la alegerile din 2018 împotriva lui Jon Tester, senator democrat de Montana.

A fost decorat în două rânduri cu Medalia Steaua de Bronz, a patra cea mai înaltă distincție militară pentru curaj, eroism și merit, pentru misiuni în Irak.

Sonny Perdue - Secretar al Agriculturii

 

Sonny Perdue are 70 de ani și și-a început cariera ca democrat, până în 1998 când a devenit republican. El a făcut istorie în 2003 fiind primul guvernator republican al Georgiei după 135 de ani de hegemonie democrată.

 

 

Wilbur Ross - Secretar al Comerțului

Wilbur Ross este un miliardar în vârstă de 79 de ani, președintele fondului de investiții W.L. Ross & Co, cunoscută pentru faptul că a achiziționat companii care au eșuat și le-a reabilitat. Este un susținător înfocat și consilier economic al lui Donald Trump.

Acesta acuză Acordul de Liber-schimb Nord-American (NAFTA) cu Canada și Mexicul, care a intrat în vigoare în 1994, și intrarea Chinei în 2001 în Organizația Mondială a Comerțului (OMC) pentru pierderi masive de locuri de muncă în Statele Unite.

 

Andrew Puzder - Secretar al Muncii

Andrew Puzder are 66 de ani și este CEO-ul CKE Restaurants Inc, care conduce lanțul fast-food Carl Jr. and Hardee, unde a început ca avocat. A crticat reglementările Guvernului la locul de muncă și al Comisiei Naționale pentru Relații de Muncă (NLRB) și spune că o creștere a nivelului salariului minim ar dăuna muncitorilor și ar conduce la închiderea unor restaurante. A lăudat, însă, beneficiile automatizării.

 

 

Tom Price - Secretar al Sănătății și Resurselor Umane


Tom Price, în vârstă de 62 de ani, a fost chirurg ortoped în Atlanta timp de 20 de ani. Conservativul, reprezentat din Georgia începând din 2005 (șase mandate), conduce Comisia pentru Buget a Camerei Reprezentanților. A criticat Obamacare și a promovat un plan de credite bugetare, extinderea conturilor de economii în sănătate și înlocuirea legii lui Obama. Se opune avortului. Este un apropiat al lui Mike Pence.

Ben Carson - Secretar al Locuințelor și Dezvoltării Urbane

Ben Carson are 65 de ani și este singura "pată de culoare" din Administrația Trump. Singurul afroamerican nominalizat în Cabinet, Carson este un neurochirurg pensionar, cunoscut pentru operații de separare a gemenilor legați, care s-a retras din cursa la Casa Albă pentru a-l susține pe miliardarul republican. Deși a spus că este puțin dispus să intre în viitoare administrație, din cauza lipsei de experiență la nivel federal, a ajuns să negocieze ce rol va juca în Cabinet. Era destul de sigur că va ajuta la crearea unui plan care să înlocuiască Obamacare, dată fiind experiența sa în medicină. Deși Trump l-a luat peste picior pentru copilăria grea și săraca pe care Carson a avut-o, cei doi par să aibă în comun tocmai dorința de combatere a acesteia.Elaine Chao - Secretar al Transporturilor

Elaine Chao, în vârstă de 63 de ani, este prima femeie numită în Cabinetul lui Trump și este de origine asiatică. A fost secretarul Muncii în Administrația lui George W. Bush timp de opt ani. Este directoare la Ingersoll Rand, News Corp și Vulcan Materials Company. Motivul pentru care Trump ar fi nominalizat-o în Cabinet ar fi acela că este căsătorită cu liderul majorității din Senat Mitch McConnell, un republican din Kentucky. Totuși, este poate chiar una dintre cele mai puțin controversate alegeri, fiind lăudată și de fostul vicepreședinte Joe Biden.

Ea este fiica magnatului în domeniul transportului maritim James S.C. Chao, care deține compania Foremost Group și a cărui avere este estimată la câteva zeci de milioane de dolari.

Rick Perry - Secretar al Energiei

Rick Perry, în vârstă de 66 de ani, a avut trei mandate și jumătate de Guvernator de Texas, înlocuindu-l pe George W. Bush după ce acesta a devenit președinte, iar timp de opt ani a fost Comisar pentru Agricultură în același stat. A candidat pentru președinție de două ori, însă republicanii l-au respins și în 2012, și în 2016, iar cu Trump, pe care l-a numit "un cancer al conservatorismului" a avut chiar câteva confruntări. El va răspunde de politica americană în domeniul energiei și va superviza programul nuclear, un departament despre care consideră că nu ar trebui să existe.

Betsy DeVos - Secretar al Educației

Betsy DeVos, în vârstă de 58 de ani, este, de mult timp, o donatoare republicană miliardară (face parte din familia moștenitoare a gigantului în marketing Amway, a cărei avere este estimată de Forbes la 5,1 miliarde de dolari și care se află printre cei mai mari donatori ai Partidului Republican), președintă a Partidului Republican în Michigan. Este cunoscută pentru poziția sa fermă privind dreptul părinților de a alege pentru copii între școlile publice, cele private sau educația la domiciliu. Este președintă a Federației Americane a Copiilor (AFC), calitate în care a făcut demersuri în vederea acordării unor vouchere, la nivel de stat, pe care familiile să le folosească pentru a-și trimite copiii la școli private și în vederea unei extinderi a școlilor publice independente.

Se implică și în opere de caritate alături de soțul ei, Dick DeVos, unul din moștenitorii averii lui Rick DeVos, estimată, în 2016, de revista Forbes la 5,4 miliarde de dolari, a 88-a din Statele Unite. Sub conducerea ei, Donald Trump speră că va reforma sistemul școlar american și va elimina birocrația care handicapează copiii, pentru a putea asigura tuturor familiilor o educație și o ofertă de școli de nivel mondial.

David Shulkin - Secretar pentru Problemele Veteranilor

David Shulkin are 57 de ani, este doctor și este actualul sub-secretar pentru Sănătate în cadrul Departamentului pentru Problemele Veteranilor. A fost nominalizat de către președintele Barack Obama la jumătatea lui 2015. Shulkin a fost anterior ca manager la spitalele din Pennsylvania, New Jersey și New York City. Este singura alegere a lui Donald Trump dintre cei care deservesc în prezent în administrația Obama.

 

John F. Kelly - Secretar al Departamentului pentru Securitate Internă

John F. Kelly are 66 de ani, o carieră de peste 40 de ani în Corpul pușcașilor marini, și a condus Comandamentul de Sud american, însărcinat cu activitățile și relațiile militare cu America Latină și Caraibe, dar a fost prezent și la centrul militar de detenție de la Guantanamo Bay, Cuba, America de Sud și Centrală. Generalul în retragere Kelly este ofițerul cu cel mai înalt rang militar dintre cei care și-au pierdut un copil în Irak sau Afganistan. Fiul său, locotenentul Robert Michael Kelly, a fost ucis după ce a pășit pe o mină de teren în Afganistan în 2010.

John F. Kelly este un critic dur al președintelui Barack Obama și a atras atenția asupra vulnerabilităților de la granița sudică a Statelor Unite cu Mexic, unul dintre motivele pentru care Trump l-a și ales - "va conduce misiunea urgentă de stopare a imigrației ilegale și de securizare a granițelor".


Reince Priebus - Șef de Cabinet

Reince Priebus are 44 de ani și va fi șeful de Cabinet al administrației Trump, funcție pentru care a renunțat la poziția de președinte al Comitetului Național Republican (RNC), pentru care a fost recent reales.

Nikki Haley - Ambasador la ONU

Nikki Haley, în vârstă de 44 de ani, este fiica unor imigranți indieni, a doua femeie de origine asiatică și este guvernatoarea republicană a statului South Carolina din 2010. Până la alegerea în funcția de guvernator, Haley a fost, din 2005, membru în Camera Reprezentanților din South Carolina. Nikki Haley este și prima femeie de origine asiatică care a obținut funcția de guvernator al unui stat american. Presa a scris că aceasta are prea puțină experiență în domeniile politicii externe și guvernării la nivel federal, fapt ce ar putea fi o problemă.


Scott Pruitt - Ambasador al Agenției pentru Protecția Mediului

Scott Pruitt, în vârstă de 48 de ani, procuror general și politician republican din Oklahoma, este cunoscut pentru pozițiile sale conservatoare ferme luate împotriva reglementărilor de mediu adoptate de Barack Obama, pe care l-a și dat în judecată - cazul încă se judecă.

Robert Lighthizer - Reprezentant comercial al Statelor Unite, în cadrul Biroului pentru Politici Comerciale ale SUA (USTR)

Robert Lighthizer, un avocat în vârstă de 69 de ani, a fost adjunctul șefului USTR în timpul mandatului fostului președinte Ronald Reagan, în anii '80. Acesta "a jucat un rol major în dezvoltarea politicilor comerciale și în negocierea a zeci de acorduri bilaterale, inclusiv cu privire la oțel și cereale", potrivit echipei de comunicare a lui Trump. În prezent este partener la firma de avocatură Skadden Arps, care spune că a reprezentat clienți americani în cazuri antidumping și a pledat pentru liberul acces pe piețe externe.

 

 

Mick Mulvaney - Directorul Biroului de Buget și Management


Mick Mulvaney, în vârstă de 49 de ani, este un congresman republican cunoscut susținător al reducerii cheltuielilor. Este reprezentantul Carolinei de Sud și membru în Congres din 2011. A susținut ținerea în frâu a cheltuielilor, a argumentat împotriva deficitelor și a făcut presiuni pentru un amendament la Constituția Statelor Unite cerând bugete echilibrate.

Gary D. Cohn - Directorul Consiliului Economic Național (NEC)


Gary D. Cohn, în vârstă de 56 de ani, este un investitor american și consilierul-șef economic al președintelui ales, Donald Trump. El este în prezent și președintele și COO al investițiilor bancare și securitate al Goldman Sachs.

Linda McMahon - Administrator al Administrației Întreprinderilor Mici

Linda McMahon, în vârstă de 68 de ani, este cofondatoarea și fosta CEO a World Wrestling Entertainment (WWE) și soția președintelui WWE Vince McMahon. Este membră a Consiliului Director al WWE încă din 1980 și este persoana căreia i se datorează în mare parte dezvoltarea și creșterea vânzărilor la produsele licențiate WWE. Este puternic implicată în acțiunile de caritate desfășurate de compania în care activează. A devenit director executiv al companiei în anul 1994, în timpul scandalului steroizilor în care a fost implicată promoția de wrestling WWE. A candidat, fără succes, pentru un mandat de senatoare în Connecticut în 2010 și 2012 și l-a susținut pe Trump încă de la începutul campaniei.