Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a obținut 79,7% de voturi la alegerile prezidențiale de duminică, potrivit unui exit-poll oficial, în timp ce candidata surpriză a opoziției, Svetlana Tihanovskaia, a obținut 6%, scrie Agerpres.

UPDATE:

Noi proteste au avut loc luni seara, peste 30 de persoane fiind reținute în urma confruntării cu forțele de ordine. Un demonstrant a fost ucis de un dispozitiv exploziv pe care intenționa să îl arunce asupra polițiștilor.

Șeful serviciului de securitate al statului a declarat că a împiedicat o tentativă de asasinat la adresa principalei opozante a președintelui Lukașenko, Svetlana Tihanovskaia.

Federația Europeană a Jurnaliștilor (EFJ) a denunțat arestarea a cel puțin 19 jurnaliști, în timpul acoperirii alegerilor prezidențiale și a protestelor.

+++

Peste 3.000 protestatari au fost arestați în urma ciocnirilor cu forțele de poliție. 50 de demonstranți și 39 de polițiști au fost răniți.

Wesna, organizație pentru drepturilor omului, susține că un tânăr a murit din cauza loviturilor aplicate de forțele de ordine. Autoritățile neagă informația. 

Comisia Electorală Centrală a anunțat luni că Aleksandr Lukașenko a câștigat alegerile desfășurate duminică în această țară, obținând 80,23% din voturi. 

Svetlana Tihanovskaia, principala sa rivală, a întrunit 9,9% din voturi. Ea a acuzat fraudarea alegerilor și i-a cerut lui Lukașenko să renunțe la putere: ”Mă consider învingătoare în aceste alegeri”.


Dar candidata opoziției a apreciat duminică că "majoritatea" concetățenilor săi o susțin și a afirmat că nu crede în informațiile oficiale care îl dau câștigător cu o largă majoritate pe actualul președinte Aleksandr Lukașenko, transmite AFP.

„Cred ceea ce văd cu ochii mei și văd că majoritatea este cu noi”, a declarat presei Svetlana Tihanovskaia ca reacție la difuzarea rezultatelor unui sondaj oficial realizat la ieșirea din secțiile de votare și care îl dau învingător pe actualul șef al statului, aflat la putere de 26 de ani, cu 79,7%, în timp ce Svetlana Tihanovskaia ar fi obținut doar 6,8%.

Agențiile de știri ruse și instituțiile media ostile președintelui Lukașenko au informat că oamenii s-au strâns pe străzi în mai multe orașe, în special în capitala Minsk, unde au avut loc ciocniri cu forțele de ordine și arestări.

Forțele de ordine au recurs la tunuri cu apă, gaze lacrimogene și grenade pentru a reprima protestele izbucnite în Belarus duminică, după anunțarea rezultatelor sondajului oficial.

Mii de oameni au ieșit pe străzile din Minsk, fluturând steaguri, aplaudând și strigând "victorie" sau claxonând în semn de solidaritate cu opoziția. Potrivit informațiilor furnizate de agenția de știri RIA Novosti, unii manifestanți au ridicat baricade din tomberoane.

Numeroase forțe de ordine au fost dislocate în întreaga țară, mai ales la Minsk, regimul avertizând împotriva adunărilor publice.

Organizațiile pentru protecția drepturilor omului afirmă că peste 1.300 de persoane au fost reținute în perioada premergătoare scrutinului, printre care observatori electorali independenți și membri ai echipei de campanie a candidatei Tihanovskaia.

*****

Dacă cea mai mare parte a birourilor de votare s-au închis la ora 20:00 (17:00 GMT), unele au fost autorizate să rămână deschise din cauza afluenței alegătorilor.

"Sper că votul se va termina de asemenea fără probleme" în aceste locuri, a declarat la televiziunea publică președinta Comisiei electorale, Lidia Ermoșina, anunțând că va anunța înainte de ora 02:00 (23:00 GMT) rezultate parțiale.

Aleksandr Lukașenko s-a confruntat cu o novice în politică, Svetlana Tihanovskaia, care a atras mulțimi nemaivăzute până acum în mitingurile sale de campanie, invitându-i pe belaruși să voteze în masă împotriva șefului statului cu scopul de a face falsificările electorale mai dificile.

Forțe de poliție și ale Ministerului de Interne au fost desfășurate duminică în număr mare pe străzile capitalei Minsk, blocând numeroase căi de acces și clădiri oficiale, în timp ce autoritățile îi invitau pe belaruși să nu iasă în stradă la manifestații.

Comunicațiile cu Minskul erau perturbate duminică seara, Internetul fiind inaccesibil sau accesibil cu dificultate, potrivit jurnaliștilor de la AFP.

Puterea, cu Lukașenko în frunte, a acuzat în mai multe rânduri opoziția de "provocări" și că dorește să organizeze tulburări, în special cu ajutorul unor mercenari ruși, dintre care 33 au fost arestați la sfârșitul lunii iulie. Opoziția și Kremlinul au respins aceste acuzații.

Sute de persoane care nu au putut vota scandau în fața Ambasadei Belarus de la Moscova "Pleacă!" la adresa lui Aleksandr Lukașenko, potrivit imaginilor difuzate pe rețelele de socializare.

Mii dintre ei au stat la coadă în fața clădirii toată ziua în speranța că vor vota, fapt de asemenea nemaivăzut până în prezent.

Comisia electorală din Belarus a denunțat - duminică - cozile lungi de alegători drept o "provocare" și un "sabotaj" al prezidențialelor de către opoziție.

Comunicațiile prin Internet și rețelele de socializare erau extrem de încetinite, chiar inaccesibile duminică după-amiază, în timp ce autoritățile au avertizat împotriva oricărei mobilizare în stradă la terminarea scrutinului, ale cărui rezultate urmează să fie anunțate în cursul serii sau al nopții.

Pe străzile Minskului, din imobile și din mașini, susținătorii opoziției făceau să răsune două cântece devenite imnuri ale contestatarilor regimului: "Peremen" ("Schimbarea"), al rockerului sovietic Vikor Țoi, precum și versiunea belarusă a unui cântec antifranchist "L'Estaca"