Președintele Belarus, Alexandr Lukașenko, numit "ultimul dictator al Europei", încearcă să se apropie de Uniunea Europeană după ani de relații glaciale. Opozanții săi susțin că el urmărește doar avantaje economice din vizita la Viena.

Alexandr Lukașenko s-a aflat marți la Viena pentru a se întâlni cu președintele austriac, Alexander Van der Bellen, în prima vizită într-un stat membru UE în peste trei ani. Vizita vine și pe fondul unei tensionări a relațiilor cu Rusia, relatează Deutsche Welle. 

Relațiile dintre Minsk și Bruxelles sunt înghețate de aproape un deceniu, dar în ultimul timp au apărut semne de dezghețare. După anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia, Belarus s-a arătat tot mai prietenos față de Uniunea Europeană, printre altele găzduind în 2015 primele negocieri privind conflictul din Ucraina.

Un an mai târziu, UE a ridicat sancțiunile împotriva Belarus, în timp ce Lukașenko a eliberat mai mulți opozanți din închisoare. Au urmat numeroase vizite ale unor lideri europeni la Minsk, iar președintele belarus a apreciat că țara sa este "un partener de încredere" pentru Est și pentru Vest. Lukașenko a fost invitat în Austria de către Sebastian Kurz după ce acesta a vizitat Belarus în martie. 

Numit adesea "ultimul dictator al Europei", Lukașenko (65 de ani) e cel mai longeviv șef de stat de pe continent, fiind la putere de 25 de ani. Lider autoritar al fostei republici sovietice, el a atras numeroase sancțiuni internaționale în trecut, prin lipsa unor alegeri corecte și a nerespectării drepturilor omului în Belarus. 

Politologul austriac Gerhard Mangott a declarat pentru Deutsche Welle că vizita e o "tentativă a Guvernului austriac de a scoate și mai mult din izolare Belarus". Scopul e crearea unui "model armean" pentru Minsk - o ușoară apropiere din punct de vedere economic de UE și menținerea, în același timp, a relațiilor cu Rusia.

Austria e al doilea investitor străin în Belarus după Rusia. Anatoli Lebedko, membru al opoziției din Belarus, crede că președintele Lukașenko se află șa Viena doar pentru bani.