Suedia nu este la adăpost de un atac militar, potrivit unui raport al Ministerului Apărării publicat luni și care, în în lumina invaziei ruse în Ucraina, subliniază importanța aderării țării scandinave la NATO.

Rusia e angajată într-un „conflict de durată cu toată lumea occidentală”, a afirmat într-o conferință de presă Hans Wallmark, deputat al partidului conservator al Moderaților care prezidează comisia ce este la originea raportului, scrie La Libre Belgique.

„Un atac militar contra Suediei nu poate fi exclus”, arată documentul intitulat "Allvarstid" („Vremuri grave”).

Redactat de o comisie de politicieni de toate orientările și de experți, raportul scoate în evidență faptul că securitatea Suediei ar fi „asigurată în cel mai bun mod prin participarea la NATO”.

În afara războiului dus de Rusia în Ucraina, documentul arată în direcția Chinei, care își crește influența în Asia și în lume.

„Invazia rusă în Ucraina și revendicările teritoriale tot mai mari ale Chinei arată” că folosirea forței pentru a ajunge la aceste revendicări este „din nou o realitate”, se poate citi în raport.

Rezultatul este că politica de securitate suedeză suferă schimbări istorice, constată autorii.

Au fost schițate linii directoare pentru a spori mijloacele armatei, a declarat Peter Hultqvist, fost minstru al apărării și membru al comisiei, reprezentându-i pe social-democrați (opoziția), într-o conferință de presă.

Printre acestea, necesitatea de a avea o „armată mai mare”  până în 2025 – 2030, ceea ce s-ar traduce prin cel puțin 10.000 de recrutări față de 5.000 – 6.000 astăzi.

Deși are din iunie 2022 statut de „invitat”, Suedia mai trebuie să-și vadă adeziunea ratificată de două din cele 31 de membre ale Alianței atlantice, Turcia și Ungaria.

Doar membrii cu drepturi depline beneficiază de protecția faimosului articol 5 al NATO, care înseamnă că un atac contra unui membru ar fi considerat un atac contra tuturor.

Sursa: RADOR