Un avion al companiei EgyptAir, care plecase miercuri seara din Paris cu destinația Cairo, a dispărut de pe radare cu 56 de pasageri și zece membri ai echipajului la bord, a anunțat joi dimineață compania aeriană egipteană.

UPDATE 20/05

17:05 Agenția Spațială Europeană a anunțat că un satelit european a detectat o potențială pată de petrol, lungă de doi kilometri, în zona din estul Mării Mediterane în care a dispărut joi dimineață avionul EgyptAir MS804. 

16:00 Printre resturile recuperate de armata egipteană se numără mai multe rămășite umane, scaune de avion și bagaje ale pasagerilor.

12:10 Reuters - Armata egipteană a găsit bucăți din avion, la 290 km nord de portul egiptean Alexandria.

10:30 Vineri au început din nou căutările, după ce joi nu au fost găsite rămășițe ale aparatului EgyptAir. Au existat informații privind descoperirea unor bucăți din avion, dar ulterior s-a dovedit că nu aveau nicio legătură cu MS804.

10:00 Ministrul francez de Externe, Jean-Marc Ayrault, a declarat, vineri dimineața, la televiziunea franceză, că nu există ”niciun indiciu” privind cauzele prăbușirii avionului. 

+++

10:15  Cauza dispariției avionului este mai probabil terorismul decât o problemă tehnică, a declarat ministrul aviației civile din Egipt - CNN.

20:22 Vicepreședintele EgyptAir a declarat pentru CNN că a fost găsită epava zborului MS804.

16:28 Bucăți de plastic care ar putea aparține avionului au fost găsite în largul insulei grecești Creta.

14:00 Președintele francez Francois Hollande a confirmat că avionul EgyptAir s-a prăbușit în mare. 

10:57 AFP - Avionul s-a prăbușit în largul insulei grecești Karpathos, în spațiul aerian egiptean. 

10:35 Pilotul avionului EgyptAir dispărut a lansat un apel de urgență înainte de pierderea comunicațiilor, a declarat o purtătoare de cuvânt a companiei. Afirmația sa a fost contrazisă de armata egipteană, care susține că nu a existat niciun apel de urgență.

10:15 Președintele francez, François Hollande, a convocat joi dimineață o reuniune de criză. Potrivit autorităților franceze, nu este exclusă nicio ipoteză. Pe de altă parte, un oficial egiptean a declarat că avionul s-a prăbușit în mare.

***

Zborul MS804 se afla la o altitudine de 37.000 de picioare și intrase în spațiul aerian egiptean când a dispărut de pe radare joi, la ora locală 02:45 (00H45 GMT), a precizat EgyptAir pe contul său de Twitter, indicând că este vorba de un aparat Airbus A320, scrie AFP, preluată de Agerpres.

Nu se știe deocamdată dacă este vorba de un accident sau de un act criminal, notează agenția franceză de presă, care nu a reușit să obțină o poziție oficială de la responsabili egipteni. 

În martie, un pirat al aerului a deturnat în Cipru un avion EgyptAir, care decolase din Alexandria ș transporta 55 de pasageri. La sosirea în aeroportul cipriot Larnaca, individul a eliberat o mare parte din pasageri, apoi situația a fost reglementată fără probleme după șase ore de negocieri.