Un avion de luptă rusesc, care participă la raidurile aeriene din Siria, a intrat în spațiul aerian al Turciei. Ambasadorul rus la Ankara a fost convocat de către MAE turc, iar șeful NATO a convocat o reuniune de urgență a Consiliului Nord-Atlantic.

Avioane turcești au interceptat, sâmbătă, un avion de luptă rusesc, care a intrat în spațiul aerian al Turciei, veninnd din Siria, relatează Spiegel online, citând Ministerul de Externe de la Ankara. Avionul rusesc a fost obligat să se întoarcă în Siria.

În urma acestui incident, ambasadorul rus în Turcia a fost convocat la Ministerul de Externe pentru a i se aduce la cunoștință "protestul puternic” al Guvernului de la Ankara față de acest incident.

Guvernul turc a avertizat Moscova că astfel de incidente nu trebuie să se mai repete, în caz contrar Rusia va fi singura responsabilă pentru "evenimente nedorite”.

În timp ce Turcia îi sprijină pe opozanții președintelui sirian, Rusia este un aliat al lui Bashar al-Assad. Pentru a veni în sprijinul acestuia, Rusia a început de miercuri să bombardeze poziții ale ISIS, dar și ale Frontului Al-Nusra și ale altor grupări care luptă împotriva regimului de la Damasc.

Cum și o coaliție internațională, condusă de SUA, efectuează raiduri aeriene împotriva organizației teroriste Statul Islamic există temeri că, fără o coordonare precisă a misiunilor, s-ar putea înregistra incidente în care să fie implicate avioane rusești și cele ale coaliției statelor occidentale și arabe. 

Stoltenberg: Cer Rusiei să evite escaladarea tensiunilor cu NATO

Potrivit unui comunicat al NATO, secretarul general Jens Stoltenberg s-a întâlnit, luni, cu ministrul turc de Externe, Feridun Sinirlioğlu, pentru a discuta despre recentele acțiuni militare ale Rusiei în și în jurul Siriei, "inclusiv despre încălcările inacceptabile ale spațiului aerian turc de către avioane de luptă rusești”.

Stoltenberg l-a asigurat pe șeful diplomației de la Ankara de faptul că angajamentul Alianței față de securitatea Turciei "rămâne puternic”.

Totodată, secretarul general a anunțat că o reuniune de urgență a Consiliului Nord-Atlantic va avea loc luni pentru a discuta despre situația creată.

"Acțiunile Rusiei nu contribuie la securitatea și stabilitatea în regiune. Cer Rusiei să respecte pe deplin spațiul aerian al NATO și să evite escaladarea tensiunilor cu Alianța”, a precizat Stoltenberg.

El a mai solicitat Moscovei să-și coordoneze eforturile în lupta împotriva ISIS cu cele ale coaliției internaționale.

Alianța cere explicații Moscovei pentru încălcarea spațiului său aerian

Potrivit unui comunicat, Consiliul Nord-Atlantic, reunit la nivel de ambasadori, și-a exprimat "îngrijorarea profundă” față de acțiunile Rusiei în Siria și, în special, față de atacurile aeriene din Hama, Homs și Idlib, care s-au soldat cu victime în rândul civililor și nu au țintit ISIS.

"Acțiunile militare ale Rusiei au atins un nivel și mai periculos prin recenta încălcare a spațiului aerian rus, pe 3 și 4 octombrie, de către aeronave SU-30 și SU-24 ale Forțelor Aeriene Ruse în regiunea Hatay. Avioanele în cauză au pătruns în spațiul aerian turcesc în pofida avertismentelor clare și repetate ale autorităților turce”, susțin Aliații, condamnând aceste încălcări ale spațiului aerian turcesc și ale spațiului aerian al NATO.

Ei cer Rusiei să înceteze astfel de acțiuni, să ofere explicații și să ia măsuri ca asemenea incidente să nu mai aibă loc în viitor.