Avionul Tu-154 a inspectat de la joasă altitudine obiective de maximă securitate ale SUA. Acțiunea face parte din Tratatul internațional „Cer Deschis” care pemite militarilor din SUA și Rusia să poată survola obiective militare și nu numai.

Avionul militar rus, fără arme la bord, a survolat miercuri Capitoliul, Pentagonul, Agenția Centrală de Informații (CIA) și baza Andrews la o altitudine joasă.

Tratatul în baza căruia s-a efectuat acest zbor permite avioanelor militare ale Rusiei și SUA și ale altor țări să efectueze misiuni de observare deasupra unor baze militare din cele 34 de state semnatare.

Survolul de miercuri a avut loc la o altitudine de 1.100 de metri, fiind autorizat să intre în spațiul aerian cu grad ridicat de securizare din jurul Casei Albe.

Surse din cadrul forțelor de ordine americane invocate de CNN și citate de Agerpres spun că avionul rus a survolat și Camp David, reședința prezidențială, terenul de golf al lui Donald Trump, dar și Mount Weather, unde se află unul dintre buncărele secrete al guvernului SUA.

Avionul rus are capacitatea de a efectua o varietate de funcții de colectare de informații, inclusiv fotografiere aeriană, imagistică termică și detectarea semnalelor serviciilor de informații, conform CNN.