Un avion american de recunoaștere de tipul P-8, ce efectua o misiune de rutină deasupra Mării Negre, a fost interceptat de un avion rus de vânătoare, au declarat doi oficiali SUA. Moscova consideră justificată interceptarea avionului de spionaj.

Avionul american a fost interceptat într-un mod ”periculos și neprofesionist” de către un avion rus de vânătoare SU-27, au declarat agenției Reuters doi oficiali americani din domeniul apărării, relatează Agerpres.

Între cele două avioane au existat mai multe interacțiuni, una dintre ele fiind considerată riscantă.

Potrivit unuia dintre cei doi oficiali, incidentul a durat circa 19 minute, iar momentul cel mai periculos a fost atunci când avionul rus a trecut la circa trei metri pe lângă aparatul american.

Incidentul este în prezent analizat de responsabilii Pentagonului, aceștia urmând să decidă dacă el va fi abordat la întâlnirea anuală dintre militarii ruși și americani dedicată examinării situațiilor de acest gen.

Numeroase situații asemănătoare în care au fost implicate nave sau avioane militare ruse și americane au mai survenit anul acesta, una fiind consemnată în luna aprilie, când două avioane ruse au simulat un atac asupra unui distrugător american în Marea Baltică.

Ministerul rus al Apărării a afirmat că a trimis avioane de luptă Suhoi-24 miercuri pentru a intercepta un avion american ce se apropia de granița sa deasupra Mării Negre deoarece avioanele americane și-au dezactivat transponderele, care sunt necesare pentru identificare.

”După ce avioanele de luptă rusești s-au apropiat de avionul de recunoaștere pentru o inspecție vizuală și identificare a numerelor de înregistrare ale aparatului, avioanele americane și-au schimbat brusc cursul și au zburat în direcția opusă față de granița rusă'', a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul Igor Konașenkov.

El a susținut că piloții ruși au acționat în strictă concordanță cu normele internaționale.

SUA și fosta URSS au semnat în anul 1972 un acord menit să prevină interacțiunile militare periculoase în spațiile maritime.