Un camion a intrat în mulțime, luni seara, la un târg de Crăciun din Berlin. 12 persoane au murit și alte 48 au fost rănite.

UPDATE 20/12

Statele Unite au condamnat "aparentul atac terorist dintr-un târg de Crăciun din Berlin", a declarat Ned Price, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională.

+++

Persoana decedată găsită în camion avea cetățenie poloneză, a anunțat poliția din Berlin.

Poliția a crescut, marți dimineața, la 12, numărul celor care și-au pierdut viața luni seara. Alte 48 de persoane au fost rănite.

Potrivit Die Welt, șoferul camionului a intrat în Germania ca refugiat, în februarie 2016. Acesta ar fi de origine pakistaneză.

+++

Citând conturi jihadiste de pe Twitter, Washington Times relatează că ISIS ar fi revendicat atacul. 

Prima ipoteză a forțelor de securitate se referă la un atac terorist, dar pentru moment nu s-a confirmat oficial.

+++

Camionul îi aparține lui Ariel Zurawski din Gryfino, un oraș polonez în apropiere de granița cu Germania. Zurawski a declarat, pentru TVN24, că, în mod normal, tractorul era condus de către vărul său. 

Proprietarul camionului a afirmat că este imposibil ca vărul lui să fie autorul atentatului și consideră că vehiculul a fost furat. Soția șoferului nu a mai putut să-l contacteze telefonic după ora 16:00.

Publicația Fakt scrie că șoferul arestat, cu siguranță, nu este vărul lui Zurawski.

+++

O jurnalistă de la televiziunea publică ARD relatează că proprietarul camionului cu numere poloneze a pierdut legătura cu șoferul în jurul orei locale 16:00. Camionul transporta cadre de oțel din Italia și ar fi trebuit să descarce marfa marți, la Berlin, relatează postul polonez de televiziune TVN24. 

+++

Primarul Berlinului, Michael Müller (SPD) a declarat că, în prezent, situația este sub control. Purtătorul de cuvânt al cancelarului, Steffen Seibert, a scris, pe Twitter, că Angela Merkel este în contact cu primarul capitalei și cu ministrul de Interne. 

+++

Departamentul de Stat a avertizat, în noiembrie, în legătură cu posibilitatea ca târgurile de Crăciun din Europa să fie ținta teroriștilor ISIS și Al-Qaida, în perioada sărbătorilor. Autoritățile de la Washington i-au sfătuit pe turiștii americani să fie precauți, precizând că dețin ”informații credibile” în acest sens.

+++

Poliția germană cere, într-un mesaj postat pe Twitter, locuitorilor capitalei germane să rămână în locuințele lor în această seară.

+++

Pe 22 iulie, un cetățean germano-iranian de 18 ani a deschis focul la complexul comercial Olympia-Einkaufszentrum din Munchen. Nouă persoane au murit, 21 au fost rănite, iar atacatorul s-a sinucis. Poliția nu a găsit probe cu privire la o legătură cu ISIS.

+++

MAE, prin Ambasada României în Germania, are în atenție incidentul care a avut loc la târgul de Crăciun din centrul Berlinului. 

”Reprezentanții misiunii diplomatice au întreprins demersuri pe lângă autoritățile locale pentru a verifica dacă au fost afectați și cetățeni români. Acțiunile de intervenție a autorităților germane competente sunt încă în curs de desfășurare, evaluarea efectelor incidentului nefiind definitivată la această oră”, precizează MAE într-un comunicat.

+++

Șoferul a fost prins, iar complicele său aflat în camion a murit, scrie Bild. Poliția a confirmat moartea a nouă persoane. Camionul ar fi înaintat prin Târgul de Crăciun pe o distanță de circa 80 de metri.

+++

Potrivit presei germane, cel puțin nouă persoane au murit, iar atacatorul a fugit.

+++

Mai multe persoane și-au pierdut viața, a declarat, pentru Spiegel Online, o purtătoare de cuvânt a poliției. 

+++

Berliner Morgenpost scrie că incidentul este un atentat. Mai multe persoane ar fi fost ucise și circa 50 rănite, scrie publicația, care citează un purtător de cuvânt al pompierilor. Și Bild scrie că sunt în jur de 50 de răniți și două persoane decedate.

+++

Incidentul a avut loc la un târg de Crăciun din Breitscheidplatz, în cartierul berlinez Charlottenburg.

Momentan, nu este clar dacă este vorba de un accident sau de o acțiune teroristă. 

Un incident similar, de Ziua Franței, la Nisa

Pe 14 iulie, la Nisa un șofer a intrat cu camionul în mulțimea strânsă pentru festivitățile organizate de Ziua Franței, provocând decesul a 84 de persoane și rănirea altor peste 200.

Atentatul, în care și-au pierdut viața și cetățeni români, a fost revendicat de ISIS.

+++

Cel puțin trei persoane au fost rănite luni după-amiază într-un schimb de focuri înregistrat în apropiere de un centru islamic din orașul elvețian Zurich, potrivit poliției locale. Autorii atacului au fugit.