Candidatul la președinția Argentinei, Sergio Massa, "își cere scuze" pentru "greșelile" Guvernului care "rănesc poporul" și a promis că, dacă va fi ales, Guvernul său va lansa o "monedă digitală argentiniană", informează cotidianul spaniol ABC.

Duminica aceasta, candidatul oficial la președinția Argentinei, Sergio Massa, a cerut "scuze" pentru "greșelile" comise de guvernul lui Alberto Fernández (peronist) care "rănesc poporul".

Actualul ministru al Economiei a recunoscut că "greșelile acestui Guvern au rănit oamenii" și, deși a amintit că este membru în cabinet de puțin peste un an, și-a cerut scuze pentru ele.

Massa a făcut această declarație în cadrul dezbaterii preelectorale desfășurate la Santiago del Estero (nord-vest), cel mai vechi oraș din Argentina, în care cei cinci candidați la președinția țării sud-americane și-au prezentat propunerile privind economia, educația și drepturile omului și conviețuirea democratică.

Șeful Palatului Trezoreriei, care a preluat mandatul în august 2022, a anunțat că, dacă va fi ales președinte în octombrie anul viitor, guvernul său va implementa o "monedă digitală argentiniană", care va fi însoțită de o "lege a spălării" pentru ca cei care au bani în străinătate să îi poată aduce în Argentina.

Totodată, a precizat Massa, "pedepsele cu închisoarea" pentru evaziune vor fi majorate.

Argentina se confruntă cu o situație socio-economică complexă, cu o inflație anuală de 124,4%, sărăcie de 40,1% și obiectivele stabilite într-un program FMI în 2022 de abordare a datoriei contractate în 2018, în timpul Guvernului lui Mauricio Macri (2015-2019). 

Pe lângă ministrul Economiei, la dezbatere participă și candidatul libertar, Javier Milei, cel mai votat la primarele din august trecut; candidata coaliției Împreună pentru Schimbare (centru-dreapta), Patricia Bullrich; peronistul disident și guvernatorul de Córdoba, Juan Schiaretti; și șefa Frontului de Stânga și Muncitorilor, Myriam Bregman.

Dezbaterea de duminică de la Santiago del Estero este prima dintre cele două obligatorii stabilite de Camera Electorală Națională (CNE) - a doua va fi duminică, 8 octombrie - în vederea alegerilor din 22 octombrie, în timpul cărora va fi desemnat președintele care va prelua mandatul pe 10 decembrie.

Dacă niciun candidat nu ajunge la 45% sau cel puțin 40% și cu 10 puncte procentuale înaintea următorului cel mai votat, va avea loc un al doilea tur pe 19 noiembrie. În acest caz, ar avea loc o a treia dezbatere obligatorie pe 12 noiembrie.

sursa: Rador Radio România