Premierul ungar, Viktor Orban, a arătat prea puțin interes față de protejarea climei, dar acum anunță o măsură neobișnuită: odată cu creșterea numărului de nou-născuți ar urma să crească și suprafața de păduri.

Viktor Orban a decis cu ceva timp în urmă să se ocupe de problema natalității cu care se confruntă Ungaria. Pentru a combate scăderea populației, Guvernul de la Budapesta oferă, printre altele, 30.000 de euro fiecărei familii cu trei copii, iar inseminarea artificială urmează să fie subvenționată de stat, relatează Spiegel Online.

În schimb, Orban a arătat prea puțin interes pentru lupta împotriva schimbărilor climatice.

Printr-o măsură surprinzătoare, premierul ungar vrea să se ocupe în același timp și de creșterea natalității și de protecția climei.

În discursul despre starea națiunii, Orban a anunțat că în viitor pentru fiecare nou-născut vor fi plantați zece copaci. Această măsură ar crește suprafața forestieră a Ungariei cu 27% până în 2030. 

Planul național pentru energie și climă prevede ca până în 2030 circa 90% din energie să fie produsă din materii prime alternative neutre din punct de vedere climatic. Se va acorda o atenție deosebită energiei nucleare și energiei solare. În prezent, în Ungaria aproape că nu există energie solară. Ponderea energiei nucleare e de 37,5% din totalul producției de energie la sută din energie, iar incinerarea deșeurilor are, de asemenea, o pondere semnificativă în mixul energetic din Ungaria.

Din 2022, în orașele ungare ar urma să circule doar autobuzele electrice, iar  măsurile de protecție a mediului implementate de întreprinderile mici și mijlocii vor fi subvenționate de către stat.

În trecut, Guvernul Orban a pus sub semnul întrebării în mod repetat necesitatea acțiunilor climatice. Presa controlată de stat a negat efectele schimbărilor climatice. Cu toate acestea, Ungaria este parte a Acordului climatic de la Paris.