Vidadi Iskanderli, un critic fervent al autorităților din Azerbaidjan, a fost asasinat în urma unui atac armat comis în Franța. Iskenderli a murit după ce a fost înjunghiat, fiindu-i aplicate peste 20 de lovituri de cuțit.

Emigrant și deținut politic azer, Vidadi Iskanderli, în urmă cu două zile, a fost ținta unui asasinat, aplicându-i-se peste 20 de lovituri de cuțit în propriul său imobil de către atacatori necunoscuți. Acesta a murit marți la spital. Nu este pentru prima dată când criticii președintelui azer Ilham Aliev sunt atacați în alte țări ale lumii. Recent, unul dintre deputații Parlamentului azer a cerut „neutralizarea” criticilor președintelui aceștia urmând să fie „ținte legitime”.

În dimineața zilei de 29 septembrie, trei persoane necunoscute au intrat în casa lui Vidadi Iskanderli din orașul Mulhouse din estul Franței, sub-prefectură a departamentului Haut-Rhin, din provincia Alsacia în regiunea Grand Est. Ei i-au aplicat peste 20 de lovituri de cuțit în ficat și plămâni, a declarat chiar fratele emigrantului politic, Ogtay Iskanderli, pentru mass-media. Vidadi a fost dus la spital în stare gravă, unde a murit două zile mai târziu, a confirmat fratele său, Ogtay pentru Serviciul Rus al BBC.

„Poliția desfășoară o anchetă și nu cunosc, deocamdată, rezultatele. În ceea ce privește atacul comis împotriva lui Vidadi, starea sa de ieri atesta în mod cert faptul că el nu va supraviețui atacului”, a susținut fratele opozantului.

Adresându-se Primăriei Mulhouse, celor de la BBC li s-a sugerat să contacteze Serviciul de presă al poliției, de unde redactorii așteaptă un răspuns la solicitarea lor deja făcută.

Vidadi Iskanderli era cunoscut drept un critic fervent al lui Aliev. În Azerbaidjan, a condus organizația neguvernamentală Sprijin acordat în apărarea democrației. În 2011, a fost condamnat la trei ani de închisoare într-un dosar penal pentru amestec în alegerile parlamentare din 2010, la care a candidat. În 2012, după ce a fost grațiat, a fugit în Georgia și ulterior în Franța.

„Neutralizați ca niște ținte legitime”

Jurnalistul de investigație Afgan Mukhtarli, care locuiește în Germania, crede că răpirea sa în 2017 a fost rezultatul unei conspirații între autoritățile din Azerbaidjan și Georgia.

Recent, un membru al Parlamentului din Azerbaidjan, Zahid Oruj, a declarat că legislația menită să protejeze onoarea și demnitatea șefului statului nu funcționează și, drept urmare, criticii lui Aliev trebuie „neutralizați ca niște ținte legitime”. Declarațiile sale au îngrijorat personalitățile publice și politicienii din rândul opoziției, care au considerat că deputatul nu își exprimă doar opinia sa personală, ci denotă care sunt intențiile guvernului azer. Într-una dintre declarațiile sale, acest deputat l-a numit terorist pe Iskanderli.

În anii guvernării lui Ilham Aliev, mulți opozanți, activiști, activiști pentru drepturile omului și jurnaliști au părăsit Azerbaidjanul. Dar, ei sunt persecutați și în străinătate. Unii au murit în circumstanțe absolut neclare, în timp ce alții au fost asasinați de persoane necunoscute.

În 2021, la un interval de doar patru luni, poliția i-a găsit înecați pe activiștii Vugar Rzu, în Belgia, și Bairam Mamedov, în Turcia. În același an, activistul Husein Bakihanov a căzut de pe acoperișul unui hotel din Tbilisi, la doar două zile după ce a fost atacat de niște cetățeni azeri necunoscuți.

Jurnalistul Afgan Muhtarli ar fi fost răpit la Tbilisi, în mai 2017, și dus cu forța în Azerbaidjan, iar patru luni mai târziu, fostul corespondent Radio Liberty (care a fost declarat „agent străin” în Rusia și ulterior drept „organizație indezirabilă” (tot în Rusia) Fikret Huseynli a fost agresat la Kiev de niște cetățeni azeri, care s-au prezentat drept angajați ai Interpol.

Sursa: RADIO RADIO ROMÂNIA