Un dictator sub presiune

Lula, aliatul lui Maduro, cere, alături de alți lideri, alegeri curate în Venezuela, scrie publicația braziliană Folha Online.
În cadrul democrațiilor consolidate se epuizează toleranța față de despotism, indiferent de uniforma ideologică pe care o poartă.
Flirtul curentelor interne cu doctrinele extremiste în țări precum Statele Unite, Regatul Unit, Germania și Franța a sporit responsabilitatea guvernanților și exigențele asupra lor.
Nu a fost altfel în Brazilia.
Luiz Inácio Lula da Silva a câștigat alegerile cuprins de un val antiautoritar. Este imposibil să te prezinți ca un cavaler al democrației aici și să îmbrățișezi caudillos prieteni în străinătate fără o erodare politică - și fără a alimenta extremismul adversar.
Chiar și așai, Lula a avut îndoieli. Agățat de vechituri ideologice scoase din dulapul prăfuit al secolului XX, el a intenționat să dea vina pe SUA și pe aliații lor din NATO pentru agresiunea rusă împotriva Ucrainei. I-a acordat lui Nicolás Maduro, dictatorul din Venezuela, statutul de partener privilegiat în vizita întreprinsă la Brasilia, când a rostit celebra frază conform căreia democrația este relativă.
Întrucât lumea s-a schimbat, președintele brazilian a suferit o erodare și critici, inclusiv din partea electoratului care l-a susținut în luna octombrie și care pare dedicat, dacă nu să dea înapoi în privința greșelilor sale absolute, măcar să joace cu mai multe ambiguități.
La reuniunea dintre liderii latino-americani și ai Uniunii Europene de la Bruxelles, participanții au discutat cu reprezentanții regimului venezuelean și ai opoziției, persecutați necruțător de dictatura lui Maduro.
Într-un comunicat emis marți (18 iulie), Summit-ul a cerut alegeri curate, libere și monitorizate de observatori internaționali anul viitor. În schimb, se spune în notă, țările care susțin restricții privind afacerile cu națiunea sud-americană ar trebui să le relaxeze.
Scepticismul se trezește aproape automat atunci când Lula și colegul său argentinian Alberto Fernández — care au irosit atâta energie încercând să reabiliteze regimul paria care este la putere de 24 de ani în Venezuela — semnează un document cu acest conținut.
Poate că tandemul vrea să le aplice un dribling europenilor, de unde vin cele mai importante sancțiuni economice, pentru a-l mulțumi din nou pe aliatul chavist, fără a obține din partea lui o concesie substanțială. Șmecheria, în acest caz, ar fi ușor de identificat înainte de a da rezultate.
Ceea ce se cere autocrației venezuelene este obiectiv: să lase candidații care doresc să candideze la alegerile din 2024, în care sunt incluși membrii opoziției recent destituiți, și să permită inspectarea de către observatorii străini, răsturnând o decizie recentă a dictaturii chaviste.
Maduro, aflat sub presiune, va putea să aleagă dacă va continua sau nu să-și sărăcească și să-și alunge oamenii. În acest caz, nu ar trebui să mai primească gesturi de tandrețe din partea lui Lula, conchide editorialistul Folha Online.
Sursa: RADOR
Comentarii