Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, salută decizia Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, privind numirea diplomatului român Cristian Tudor ca șef al Delegației UE în Qatar.

Cristian Tudor a fost până în prezent șef al Delegației UE în Kuweit, poziție pe care a ocupat-o din anul 2019. Numirea într-o nouă poziție, ca primul șef al nou deschisei Delegații UE la Doha, reconfirmă nivelul înalt de profesionalism dovedit de diplomatul român pe tot parcursul carierei sale.

"Numirea ambasadorului român Cristian Tudor reprezintă o nouă recunoaștere, la nivel european, a expertizei diplomației române în ceea ce privește regiunea Golfului, cât și o confirmare a calităților profesionale ale colegului nostru. Îi urez mult succes în realizarea obiectivelor importante pe care Uniunea Europeană și le-a propus în relațiile cu Qatar și, în general, cu statele din regiune și îl asigur de sprijinul MAE român în acest sens", a spus Aurescu, citat într-un comunicat de presă.

Selectarea unui diplomat român pentru această nouă funcție importantă la nivelul reprezentării externe a UE este o decizie care reconfirmă cunoașterea aprofundată, nuanțată și multidimensională a lumii arabe și a dinamicilor complexe specifice acesteia la nivelul diplomaților români care au gestionat și gestionează în prezent problematica regională, mai transmite MAE.

Ministerul Afacerilor Externe susține că va continua demersurile privind promovarea candidaturilor diplomaților români în cadrul Serviciului European de Acțiune Externă, în scopul asigurării unei prezențe active în cadrul diplomației europene, pe măsura expertizei importante pe care aceștia o dețin în arii geografice diverse.

Alți doi diplomați români ocupă în prezent poziții de șef de Delegație UE: Oana Cristina Popa în Muntenegru și Dan Stonescu în Siria.