Expertul David Kopel, de la Universitatea din Denver, analizează pentru LA RAZÓN procesul de demitere împotriva lui Biden, impopularitatea lui și a lui Trump, precum și lapsusurile suferite de președintele SUA.

Reporter: Care sunt șansele ca acest proces politic împotriva lui Biden să continue?

David Kopel: Șansele ca Biden să fie destituit sunt foarte mici. Punerea lui sub acuzare necesită doi pași. În primul rând, majoritatea Camerei Reprezentanților trebuie să voteze în favoarea articolelor de acuzare. Senatul organizează apoi un proces. Persoana este condamnată de Senat numai dacă două treimi din senatori votează în favoarea condamnării. Deși punerea sub acuzare din partea Camerei este posibilă cu o majoritate cu un singur partid, condamnarea de către Senat este de obicei imposibilă dacă nu există sprijin bipartizan.

În prezent, Senatul este împărțit aproape egal pe partide. Ultima dată când un partid a deținut cel puțin două treimi din mandatele Senatului a fost în 1966. În consecință, Biden ar putea fi condamnat de Senat doar dacă cel puțin 18 senatori democrați sau independenți care susțin democrația ar vota pentru condamnare. Președintele republican Richard Nixon a demisionat în 1974, când a devenit clar că majoritatea membrilor partidului său vor vota pentru demitere și condamnare. Până în acest an, toți reprezentanții și senatorii democraților continuă să-l susțină pe Biden, în ciuda dovezilor extinse și tot mai mari ale corupției sale financiare.

Reporter: Pot democrații să oprească orice posibilitate de demitere?

David Kopel: Nu acum. Președintele Camerei, Kevin McCarthy a lansat o "anchetă de demitere". Prin urmare, Comisia de Supraveghere și Responsabilitate a Camerei va lansa o investigație oficială. Partidul minoritar din Cameră (democrații) nu poate impiedica o comisie să efectueze o investigație. În cazul în care Comisia de Supraveghere a redactat articole de acuzare și a votat în favoarea acelor articole, atunci în plenul Camerei Reprezentanților le-ar putea vota, dar numai dacă președintele McCarthy va decide să organizeze un vot. Este un drum foarte lung de la o simplă investigație a comisiei până la un vot în plenul Camerei Reprezentanților.

Reporter: Ar putea republicanii să aibă șanse mai mari de a câștiga următoarele alegeri, dacă Biden va fi destituit?

David Kopel: Dacă Biden ar fi pus sub acuzare de Camera Reprezentanților și apoi condamnat de Senat, democrații ar avea de câștigat în 2024. Deoarece Biden ar fi neeligibil pentru a fi președinte, democrații ar nominaliza pe altcineva. Probabil, democrații ar alege un candidat care nu este semisenil; astfel, candidatul alternativ nu ar suferi de cea mai mare slăbiciune a lui Biden.

Reporter: Dacă Trump și Biden candidează din nou pentru Casa Albă, ar putea republicanii să aibă un avantaj din cauza vârstei lui Biden sau a recentelor sale probleme de sănătate/lapsusuri?

David Kopel: Dacă alegerile ar avea loc astăzi, alegerile între Trump și Biden ar fi foarte apropiate, pentru că ambii sunt foarte nepopulari. Pentru fiecare, procentul americanilor cu o opinie "nefavorabilă" este cu 15 până la 20 la sută mai mare decât procentul celor cu o părere "favorabilă". Trump are multe slăbiciuni, cum ar fi încercarea sa de a fura alegerile din 2020 și blocările sale în perioada Covid.

Este evident că Biden suferă de o deteriorare mentală gravă. Dacă ar demisiona la un moment dat, Kamala Harris ar deveni președinte. Opinia publică cu privire la ea este la fel de nefavorabilă ca și cea referitoare la Biden și Trump. Harris a dovedit că este cea mai proastă și mai incoerentă persoană care a fost vreodată vicepreședinte al Statelor Unite.

sursa: Rador Radio România