Austria organizează duminică din nou alegerile prezidențiale după ce precedentele au fost anulate din cauza unor nereguli. Atunci, extremistul Norbert Hofer a pierdut la un scor foarte strâns în fața independentului Alexander Van der Bellen.

UPDATE 

Indpendentul Alexander Van der Bellen a câștigat alegerile prezidențiale, fiind creditat cu 53,6% din voturi, față de 46,4% pentru Hofer. 

+++

Primele exit-poll-uri după închiderea urnelor indică un avans considerabil de până la 7,2% pentru independentul Alexander Van der Bellen. Extremistul Norbert Hofer a fost preferat de 46,4% dintre alegători.

Austria ar putea deveni primul stat din Europa occidentală cu un președinte de extremă dreaptă. Norbert Hofer este cel care va cere organizarea unui referendum de tip Brexit dacă Turcia ar urma să adere la Uniunea Europeană sau dacă blocul european ar deveni prea centralizat.

Hofer s-a declarat optimist în privința rezultatelor, care ar putea fi anunțate exact în cursul zilei de marți.

Sâmbătă, formațiunea sa politică s-a văzut nevoită să dezmintă declarațiile făcute de britanicul Nigel Farage, una dintre vocile cele mai importante în favoarea Brexitului, în care politicianul eurofob dădea ca sigură organizarea unui referendum privind ieșirea Austriei din UE dacă Hofer va câștiga alegerile.

Norbert Hofer (45 de ani) a criticat în timpul campaniei electorale imigrația masivă și politica europeană în privința imigrației. Duminică, acesta a spus că trebuie făcută diferența între "adevărații refugiați și imigranții economici".

Contracandidatul său, Alexander Van der Bellen (72 de ani), independent, s-a declarat și el optimist în ceea ce privește rezultatul alegerilor. „Dar nu poți fi niciodată sigur”, a adăugat el.

„Aceste alegeri nu se referă doar la două persoane, ci și la faptul dacă Austria va continua să fie un membru ferm al Uniunii Europene, un lucru care este în interesul întregii Europe”, a mai spus Van der Bellen.